Hírek

2006.01.13. 15:37

Törökország egynegyede fertőzött

Törökországban újabb két madárinfluenza fertőzött beteget regisztráltak, így eddig összesen 18-embert fertőzött meg a kór, közülük hárman vesztették életüket. Mindkét beteg nagyon fiatal, 4 és 6 évesek, és a hatóságok biztosra veszik, hogy fertőzött madaraktól terjedt át rájuk a járvány.

BAMA

Az új megbetegedéseket a szír határnál fekvő Sanliufa tartományban regisztrálták. Ezzel a biztosan fertőzött tartományok száma 11-re, míg a valószínűleg érintett szomszédos tartoményok száma 14-re emelkedett a török hatóságok pénteki tájékoztatása szerint. A járvány tehát az észlelésétől számított néhány hét alatt Törökország területének egynegyedére terjedt ki. Az ország lakossága aggódik, mert majdnem mindennap újabb térségekben jelentik a fertőzés jelenlétét, és ezek a bejelentések nagyszámú lakosságot érintenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) harmadik fokozatú járványriadót rendelt el a kis-ázsiai ország területén.

A WHO különösen aggasztónak tartja azt az először Törökországban tapasztalt jelenséget, hogy a betegség megfertőzött öt személyt, de náluk nem alakultak ki olyan súlyos tünetek, mint más betegeknél. A szervezet képviselői szerint ez azt jelentheti, hogy a fertőzöttek száma sokkal magasabb, mint azt korábban gondolták. Így nagyobb az esélye egy emberről-emberre is terjedő mutáció kialakulásának. A madárinfluenza terjedésének meggátolására Bulgária, Szerbia, Horvátország és Románia szigorú intézkedéseket hozott. Ellenőrzik a Törökországból, vagy azon keresztül érkezett szállítmányokat és személyeket, valamint állampolgáraiknak javasolták, hogy ne utazzanak a térségbe.
Magyarország egyelőre nem hozott önállóan szigorú intézkedéseket, az Egészségügyi Minisztérium szerint hazánkat nem fenyegeti komoly veszély.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!