Hírek

2006.01.13. 00:00

Tragédia a zarándoklaton

Csütörtökön háromszázötvenre tették a szaúd-arábiai hatóságok a mekkai zarándoklaton történt tragédia áldozatainak számát. A Dzsamarat-hídon a hívők egymást taposták halálra.

BAMA

A mekkai zarándoklat utolsó napján legalább háromszáznegyvenöt embert tapostak halálra a szaúd-arábiai Mína-völgyben – közölte Hamad bin Abdallah al-Manei egészségügyi miniszter. Bejelentését a rijádi belügyi tárca is megerősítette. Kórházi források szerint mintegy ezren sebesülhettek meg, többük állapota válságos. A tömegszerencsétlenség akkor történt, amikor a muzulmánok legszentebb ünnepe, az íd al-adha keretében zarándokok ezrei vonultak át a Dzsamarat-hídon, hogy eljussanak a sátánt jelképező oszlopok helyszínére. A szertartás szabályai szerint a muzulmán hívők kővel dobálják meg  ezeket az építményeket annak jeleként, hogy megvetik a sátánt és elutasítják annak kísértéseit. A kődobálással napnyugtáig végezni kell.

A helyszínen készített filmfelvételek azt mutatják, hogy holttestek hevernek a kőoszlopokhoz vezető út mentén. Egy egyiptomi zarándok elmondta: a hordágyon fekvő tetemeket hűtőkocsikkal szállítják el. Az AP hírügynökség értesülései szerint a tülekedés akkor alakult ki, amikor a híd egyik bejáratánál egy arra közlekedő buszról csomagok hullottak a zarándokok közé. Ekkor a tömegben többen elestek, s a mögöttük haladók halálra taposták őket.

A szaúdi tulajdonú al-Arabiyya tévécsatorna csütörtökön kora délután, röviddel a tragédia után beszámolt ugyan arról, hogy több zarándok életét vesztette  megkövezési rituálé alatti tülekedésben, ám nem közöltek pontos számot. A BBC helyszíni tudósítója több tucat, fehér lepellel letakart holttestet látott.

A szerencsétlenség annak ellenére bekövetkezett, hogy a szaúd-arábiai hatóságok idén biztonsági kerítéseket is emeltek, s hatvanezer katona őrizte a rendet. A rituáléra hárommillió zarándokot vártak. A megkövezési szertartáson szinte minden évben összetaposnak néhány zarándokot. Tizenöt évvel ezelőtt majdnem 1500-an, 2004-ben 251-en vesztették életüket a Dzsamarat-hídi ceremónia idején. Az idei háddzs idején nem ez volt az első szerencsétlenség. Egy héttel ezelőtt Mekkában 76-an lelték halálukat egy panzió romjai alatt. A mekkai Béke Kapujánál lévő nagymecsettől mindössze kétszáz méterre található négyemeletes épület az első vizsgálatok szerint tűz következtében dőlt össze.

A mekkai zarándoklat állomásai

A muszlim zarándokoknak Mekkába érkezve a hádzs (zarándoklat) első állomásaként hétszer meg kell kerülniük az óramutató járásával ellentétes irányban a Kába-szentélyt. Ezután a hívők a Szafa és Marwa hegy közötti utat hétszer megteszik Hágárra emlékezve, aki vizet keresett gyermekének. Majd elhagyják a várost, és bejárják a hádzs további állomásait: Mina, az Arafát-domb, Muzdalifa-síkság. Itt a zarándokoknak legalább hét kavicsot kell gyűjteni azért, hogy Minában rituálisan megdobálják a sátán szimbólumának számító három kőoszlopot. A hádzs 10. napján (Áldozati Ünnep) mindenkinek egy állatot (tevét, marhát, birkát, kecskét vagy juhot) kell feláldozni. Az állatáldozat bemutatása után rituális hajvágás vagy a fej leborotválása következik, ez az újjászületést szimbolizálja.

a mekkai zarándoklaton történt tragédia áldozatainak számát. A Dzsamarat-hídon a hívők egymást taposták halálra. A mekkai zarándoklat állomásai A muszlim zarándokoknak Mekkába érkezve a hádzs (zarándoklat) első állomásaként hétszer meg kell kerülniük az óramutató járásával ellentétes irányban a Kába-szentélyt. Ezután a hívők a Szafa és Marwa hegy közötti utat hétszer megteszik Hágárra emlékezve, aki vizet keresett gyermekének. Majd elhagyják a várost, és bejárják a hádzs további állomásait: Mina, az Arafát-domb, Muzdalifa-síkság. Itt a zarándokoknak legalább hét kavicsot kell gyűjteni azért, hogy Minában rituálisan megdobálják a sátán szimbólumának számító három kőoszlopot. A hádzs 10. napján (Áldozati Ünnep) mindenkinek egy állatot (tevét, marhát, birkát, kecskét vagy juhot) kell feláldozni. Az állatáldozat bemutatása után rituális hajvágás vagy a fej leborotválása következik, ez az újjászületést szimbolizálja. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!