Hírek

2006.01.05. 00:00

Túlnépesedési veszély nincs

Rohamosan nő bolygónk népessége: 2050-re a jelenlegi 6,5 milliárd helyett 9 milliárd ember él a Földön. A bukaresti műszaki egyetem professzora, Viorel Badescu szerint azonban emiatt még nem kell félni, mert otthont adó planétánk elméletileg ennél 200 ezerszer (!) több embert is elbír.

Csák E.

Dr. Badescu és amerikai társa, Richard Cathcart a számítás során John Fremlin brit fizikus elméletéből indult ki. Ő úgy vélte: a Föld addig marad lakható, amíg a napsugárzás és az emberi tevékenység által termelt hő nem lesz több, mint amit a bolygó lead. A helyzet zsúfolt táncteremhez hasonlítható, ahol – ha nagy a tömeg – elviselhetetlenné válik a meleg. Fremlin becslése szerint 60 milliárd a Föld eltartóképessége. A román–amerikai kutatópáros most korszerű termodinamikai modellek segítségével próbálta előrevetíteni a lehetséges jövőt. Ha a teória és a számítás helyes, akkor a Föld azután válik túlhevültté, ha az emberi civilizáció nagysága eléri az 1,3 millió milliárdot.

A The Guardian szerint a kutatók tisztában vannak azzal, hogy közben néhány „apró” problémát meg kell oldani, például a táplálék illetve a fiziológiai szükségletek biztosítását, de az emberiség eddig mindig felnőtt a feladatokhoz. Más kérdés, milyen lesz az a bolygó, ahol ennyien élnek. Az óceánok fölé ilyen körülmények között hatalmas tetőket kell emelni. A felszínt valószínűleg hőszabályozó napkollektorok borítják, egyébként pedig kevesen találkoznak természetes fénnyel. Az utódok többsége feltehetően 2000 emeletes felhőkarcolókba zsúfolódik be, hogy elférjenek a Föld beszűkült felületén. A tanulmány az International Journal of  Global Energy Issues-ban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!