Hírek

2006.01.18. 00:00

Vádlott Torgyán tanácsadója

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a Concordia-ügy tárgyalása. A per elsőrendű vádlottja Simon László, Torgyán József volt földművelésügyi miniszter egykori tanácsadója.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Három padsorban fértek csak el az ügy vádlottjai, pedig nem is jelent meg valamennyiük a tárgyaláson
[/caption]Tizenkilencen kerültek kedden a vádlottak padjára a Concordia Közraktár Rt.-nél történt hűtlen kezelés miatt indult büntetőperben. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Torgyán József egykori agrárminiszter leváltása után indított vizsgálatot, majd a rendőrség kezdett nyomozásba. Az agrártárca tulajdonában álló Concordia Rt. akkori vezetője, Korompai Nikolett a vádlottak padjára került: felbujtóként elkövetett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt áll a bíróság elé. Az ügyészség szerint ő adott utasítást a társaság kereskedőcége, a GMS ’96 Kft. ügyvezetőjének és kereskedelmi igazgatójának, hogy egy nagyobb tétel malmi és takarmánybúzát az előzetes tervekkel ellentétben egy másik cégnek adjanak el. Utóbb kiderült: a cég aztán jelentős haszonnal adta tovább a terményt az eredetileg kiszemelt társaságnak.

Az ügyészség két éve emelt vádat a két társaság – a Concordia Rt. valamint a GMS ’96 Kft. – egyes vezetői, illetve alkalmazottai ellen. A hatóság szerint a vádlottak 1999-ben és 2000-ben színlelt raktárbérleti szerződéseket kötöttek más cégekkel, illetve olyan fiktív szerződéseket írtak alá, amelyek mögött valós teljesítés nem állt. A bíróságon elhangzott: az okozott kár 160 millió forintra tehető. Az ügyészség szerint Simon László, Torgyán József egykori tanácsadója volt az ügy felbujtója. Őt folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezeléssel és orgazdasággal vádolják. Várhatóan a jövő héten hallgatja meg a bíróság. Egy vádlott a 2001-ben indult nyomozások óta meghalt, egy pedig nem került elő, őt jelenleg is az Interpol keresi.

Jogerősen még nem egyesítették a kedden kezdődött perrel, de várhatóan rövid időn belül az ügyhöz kapcsolják a szintén a földművelési tárca tulajdonában lévő Agrármarketing Centrum Kht. hűtlen kezelési ügyét. A vád szerint a társaságot 49 millió forintos kár érte. A rendőrség korábban azt állapította meg, hogy a cég 2000-ben nyolc alkalommal jelentős összegeket fizetett ki meg nem rendezett bemutatókra, eseményekre, esetenként pedig túlszámlázott.

elsőrendű vádlottja Simon László, Torgyán József volt földművelésügyi miniszter egykori tanácsadója. Nagy Eszter Dóra Három padsorban fértek csak el az ügy vádlottjai, pedig nem is jelent meg valamennyiük a tárgyaláson -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!