Hírek

2006.03.20. 07:00

Eltartási szerződésünket fel akarja bontani

MÉLTÁNYTALAN Olvasónk és felesége két és fél éve eltartási szerződés jegyében ápol egy idős asszonyt, és életjáradékot is fizet neki. Most feltűnt egy rokon, kedvéért a néni szerződést bontana.

BAMA

Bármennyire szeretné a rokon vagy az idős asszony, az eltartási szerződést nem lehet csak úgy felbontani. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. A jog annyit enged meg, hogy ha akar, mindkét fél módosíthat a feltételeken. A jogszabály kimondja: amennyiben valamelyik fél magatartása vagy körülményei miatt a tartás lehetetlenné vált, a bíróságtól kérhetik a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűnéséig tartó átváltoztatását. Például csak életjáradéki vagy csak az ápolásról szóló megállapodássá.

A hirtelen feltűnő örökös jogi szempontból nem jelenti a körülmények megváltozását. Az is elképzelhető, hogy amikor a szerződést kötötték, azt az ingatlannyilvántartásba is bejegyezték. Vagyis hogy a fiatal pár a lakás fejében gondozza, gyógyítttatja, ápolja, eltemetteti majd az idős asszonyt. Amennyiben az eltartók megszegték a szerződést, lehet kérni annak megszüntetését, de ez esetben erről szó sincs. A szerződésszegés tényét az idős aszonynak a bíróság előtt bizonyítania kellene. De számítson arra, hogy per esetén a másik fél is felvonultatja a maga tanúit, akik mindennek éppen az ellenkezőjét fogják állítani. Gyakoriak az ilyen eljárások – tapasztalja a jogász. A pereskedés akár évekig elhúzódhat, sok bajt, bánatot, bosszúságot, sőt, kárt okozva az érintetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!