Hírek

2006.04.25. 16:31

Apadnak a folyók, de a helyzet még kritikus

Minden eddiginél több, majd 4 ezer ember dolgozott hétfő éjjel a tiszazugi gátakon, estig újabb 182 ember hagyta el otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Dreissiger Á. - Csák E.

A Körös torkolatánál keddre virradó éjjel az eddigi legnagyobb létszámmal dolgoztak a védvonalakon. A legkritikusabb helyzetben lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyei három településen, Tiszasasról, Szelevényről és Csépáról összesen 2076 embernek kellett elhagynia otthonát. A védvonalakon 3522 katona, 1375 katasztrófavédelmi szakember, önkéntes és vízügyi szakember dolgozik.


Továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, a Tisza torkolatától 500 méterre és a szelevényi térségnél lévő töltésmegcsúszás, valamint a Körös-Nagyrétnél keletkezett két gátrepedés miatt. Magyarország területén 196 települést veszélyeztet az árvíz, 109 településen belvízi védekezést folytatnak, amiben mintegy 24 ezer ember vesz részt. A védekezést helikopterek, katonai páncélozott szállítójárművek és közel 4 ezer technikai eszköz segíti. A Tisza az alsó szakaszon és a Hármas-Körös naponta mindössze 5-8 centimétert apad, ami azt jelenti, hogy műszaki szempontból még legalább öt napig nem lehet csökkenti a védekezési munkálatok intenzitását. Az ideális időjárás ellenére folyamatos életveszélyben dolgozik váltásban összesen 530 tűzoltó, mert a Köröszugnál, a gát oldalában  a 6-7 méteres vízoszlop négyzetméterenként 8-10 tonna nyomással  nehezedik a gátszakasznak.
A Tiszazugban állatokat nem lehet látni, a nagyvadak többsége úgynevezett vadvédelmi dombokra menekült. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy a Hármas-Körös torkolatában mennyi állat pusztulhatott el a már két hete zajló rekordáradás miatt, és mennyi vad eshet áldozatául a 2-3 hétig is elhúzódó apadásnak.


Eddig 13 milliárdba került a védekezés, de a helyreállítás költségei a becslések szerint akár a végső költségek felét is kitehetik. Romániában a hétfői romániai gátszakadások után lassan elönti a víz a Dunától 5-8 kilométerre lévő településeket. Emberek ezrei hagyták el otthonukat. Az ország keleti részén gátrobbantással, irányított elárasztással próbálják csökkenteni a víz magasságát. Tariceanu kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a héten látványosan fog csökkenni a Duna vízhozama a keleti részig, de az átázott, nagy nyomás alatt álló gátak még sok helyen megrepedhetnek.


A Tisza egész vajdasági szakaszán rekordszinten van a vízmagasság, de az elmúlt napban mindenütt apadt a folyó szintje, mivel a napok óta tartó dunai apadás felveszi a többletvizet. A rekordmagasságú vízállás azonban várhatón két hétig is eltart, ezért az árvízi jelenség megszaporodása várható a folyam alsó, kritikus szakaszán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!