Hírek

2006.04.11. 18:24

Ártatlanul ült a börtönben

Kártalanítást kér az államtól K. Péter, aki két és fél évet ült előzetes letartóztatásban emberölés miatt. A fiatalembert jogerősen kedden mentette fel a bíróság a vád alól.

Nagy Eszter Dóra

Bűncselekmény hiányában elsőfokon felmentette a Fővárosi Bíróság K. Pétert az ellene emberölés miatt indított perben. Az ügyész előterjesztésében még az szerepelt, hogy a vádlott 2001 februárjában megfojtotta barátját, majd a gyilkosságot herointúladagolásnak akarta álcázni és ezért drogot adott be a félig még eszméleténél levő sértettnek. A tárgyaláson azonban szakértők kimondták: a Ny. Zoltánt nem fojtották meg, halálát egyértelműen kábítószertúladagolás okozta. A fiatalember 2001-ben kereste fel barátját budapesti lakásán, hogy együtt drogozzanak. K. Péter azonban nem fogyasztott a szerből, másnap tervezte, hogy elvonókúrára megy, ráadásul a kérdéses időpontban már régóta nem állt a szer hatása alatt. Ny. Zoltán viszont belőtte magát, s nem sokkal később rosszul lett. Utólag kiderült: a halálos dózis kétszeresét adta be magának.

K. Péter megpróbált segíteni barátján: megfürdette és lefektette, a fiatalember állapota ekkor jobbnak tűnt. Reggelre azonban életét vesztette. K. Péter ekkor megijedt. Mivel korábban drogozott, így nem akarta, hogy a halottat megtalálják a lakásán. Akkor egyébként a drogfogyasztást szigorúbban bűntették, mint ma. K. Péter ezért felhívta telefonon a barátját és kérte, segítsen eltűntetni a tetemet. A holttestet egy fővárosi, XIII. kerületi parkolóba vitték, ahol két nappal később rátaláltak. K. Péter mindvégig tagadta bűnösségét, védője, Zamecsnik Péter szerint már a nyomozati szakban felmerültek olyan szakvélemények, amelyek igazolták: nem történt gyilkosság. Az ügyészség bizonyítottság hiányában kérte a vádlott felmentését, ám a bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel. Végül ezt az ügyészség is elfogadta, az ítéletet nem fellebbezte meg, így az jogerőssé vált.

Zamecsnik Péter a reggel.hu-nak azt mondta: kártalanítást kérnek, amiért ártatlanül ült két és fél évet letartóztatásban a fiatalember. Ennek összegéről azonban nem nyilatkozott, mondván nem a pénz a lényeges, hisz ezt a két és fél évet nem tudják visszaadni K. Péternek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!