Hírek

2006.04.28. 10:53

Bukik a koalíció a kisebbségi törvény miatt?

A román Konzervatív Párt a kisebbségi törvénytervezet ellen szavaz a képviselőházban, mi több, a tervezetet vitató szakbizottságokból is visszavonja politikusait. A Markó Béla RMDSZ-elnök által hidegzuhanynak nevezett bejelentés egyre kilátástalanabbá teszi a kormánykoalíció sorsát.

BAMA

A konzervatívok tegnap azzal vádolták a magyar érdekvédelmi szerveztet, hogy noha arról biztosították őket, hogy támogatják kezdeményezésüket a kisebbségben élő románok önkormányzati képviseletére vonatkozóan, az RMDSZ-esek a tervezet ellen szavaztak. Mint ismeretes Dan Voiculescu pártja azt szeretné, ha a székelyföldi helyi és megyei tanácsokba hivatalból állíthatnának önkormányzati képviselőt azon román közösségek, amelyeknek nem sikerült tanácsost bejuttatniuk a döntéshozó testületekbe. A konzervatívok elnöke közölte, tisztában vannak döntésük politikai következményeivel, „de az erdélyi románok érdekeit nem lehet figyelmen kívül hagyni csak azért, mert Markó Béla nem tartja be ígéreteit".

– Nevetséges, hogy mindenki a magyarok támadásával akarja megoldani problémáit – jelentette ki Markó Béla a konzervatívok bejelentésére reagálva. – A konzervatívok folyamatosan népszerűségi nehézségekkel küzdenek, és a nacionalista retorikával szeretnék javítani megítélésüket a közvélemény-kutatásokban. De csalódni fog az, aki azt hiszi, hogy hitelesebben képviseli a szélsőséges nacionalizmust, mint Corneliu Vadim Tudor, vagy Gheorghe Funar – hangoztatta az RMDSZ-elnök.

Leszögezte: téves álláspontot képvisel Dan Voiculescu akkor, amikor a sajtón keresztül azzal fenyegeti az RMDSZ-t, hogy nem szavazza meg a kisebbségi törvénytervezetet, hiszen a szövetség támogatja a KP-nek a kisebbségben élő állampolgároknak a helyi közigazgatásban kedvezményeket biztosító tervezetét. Emlékeztetett, hogy a tervezetről a parlament által nemrég létrehozott bizottságban döntenek majd a többi választásokkal kapcsolatos törvényekkel együtt.

Az RMDSZ és a KP közötti vita Beszterce-Naszód megyében sajátos formát öltött. A KP itteni székhelyén olyan lista jelent meg, amely az alapélelmiszerek esetében csökkentett áfa bevezetését előíró törvénytervezet ellen szavazó szenátorok nevét tartalmazza. Közöttük liberális és RMDSZ-es politikusok is találhatók. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!