Hírek

2006.04.18. 07:51

Gyurcsány lesz 'Magyarország Tony Blairje'?

Gyurcsány Ferenc "Magyarország Tony Blairje" lenne címmel közölt cikket a brit Financial Times internetes kiadása. A cikkíró szerint a miniszterelnök kormányzásának másfél éve alatt nem tett semmit, hogy megfékezze az ország eladósodását.

BAMA

Gyurcsány Ferenc életútját ismertetve a cikk megszólaltatja Nigel Thorpe volt magyarországi brit nagykövetet, aki jól ismeri a magyar kormányfőt. Thorpe szerint Gyurcsány Tony Blairhez hasonlóan "ugyanolyan komolyan veszi az ideológiát, mint a píárt". „Ő már rég megértette, hogy a túlélés érdekében a szocialista pártnak újra ki kell találnia magát... friss ötleteket kell átvennie a (Tony) Blair és (Peter) Mandelson által megalkotott 21. századi modelltől. Ugyanakkor Gyurcsány hajlandónak bizonyult feláldozni az ideológiát az újjáválasztásért”, összegezte véleményét a korábbi nagykövet.

A cikk szerzője, Christopher Condon viszont azt emelte ki Gyurcsány eddigi tevékenységéből, hogy kormányzásának másfél évében semmit sem tett azért, hogy féken tartsa Magyarország növekvő költségvetési hiányát, ami aggasztja a befektetőket és aláásta a forint stabilitását. A tanácsadói most azt bizonygatják, hogy egy új, négyéves mandátum birtokában Gyurcsány új irányt fog venni a gazdaságpolitikában, és hozzáfog az egészségügy, valamint az oktatás radikális reformjához. Viszont minden jel szerint továbbra is sokat fog költeni az államkasszából, főleg az oktatásra és az infrastruktúrára.

A cikk szerint Gyurcsány Ferenc legnagyobb problémája a saját pártja lehet. "Az MSZP erősen különbözik a brit Munkáspárttól. A magyar szocialisták körében sokkal kisebb a reform támogatottsága, mint a Munkáspártban volt, amikor Blair megváltoztatta azt", idézte a Financial Times Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselőt, aki több mint 40 évig élt Nagy-Britanniában. "Gyurcsány régóta készül a feladatra. Majd elválik, hogy a pártja is felkészült-e őrá", zárta a cikket a szerző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!