Hírek

2006.04.13. 07:42

Letiltották Markó Béla versét?

Markó Béla egyik verséből vett idézetet választott ki a zilahi Wesselényi Kollégium XII. B. osztálya készülő kicsengetési kártyájára, ám végül az idézetet az iskolát fenntartó Királyhágómelléki Református Egyházkerület nyomására eltávolították.

BAMA

Az Új Magyar Szó szerint az egyházkerület püspöke, Tőkés László személyes kérésére történt a változtatás: a püspök nyilvánosan megrótta az iskola egyik tanárát egy néhány nappal ezelőtt Nagyváradon tartott rendezvényen. A református iskolai rendszerhez tartozó iskolák váradi kórusversenyén Tőkés is jelen volt, és a zilahi iskola vezetősége fejmosást kapott a püspöktől Markó-versidézet miatt.

A zilahi Wesselényi Gimnáziumban hétfőn mindenki elzárkózott attól, hogy az ügyről nyilatkozzon a lapnak. Mint megtudtuk, Kovács Irénke igazgatónő kórházban van, s tegnap déli ottjártunkkor "az iskola vezetőségének más tagjai sem tartózkodtak a tanintézetben" - írja az ÚMSZ.

A XII. B. osztályfőnöke, Széles Beáta tagadta, hogy létezett volna olyan javaslat, hogy Markó Béla-idézet kerüljön az osztály kicsengetési kártyájára. "Nem tudok semmit erről, az osztályban szó sem volt ilyesmiről. Nem tudom, honnan vették a hírt, én is Váradról hallottam." Közlése szerint a diákok közül senki sem jött ilyen javaslattal, és a tegnap elkészült kicsengetési kártyán az osztály által megszavazott Kodály-idézet van. Majd leszögezte: nincs több ideje ránk, mert siet.

A kicsengetési kártya eredeti tervéről a tanári kar más tagjai sem akartak nyilatkozni. "Mi az iskola részéről lezártnak tekintjük az ügyet, nincs mit mondanunk" - válaszolta az egyik tanár. Ugyanilyen titkolózást tapasztaltunk a diákok esetében is. "Nincs mit mondanom erről" - közölte az egyik tizenkettedikes diák, s nem akarta elárulni, melyik osztálytársa javasolta a Markó-idézetet. "Már járt itt egy újságíró, neki azt mondtuk: nézze meg a végleges kicsengetési kártyát, az mindent elmond". Mint kifejtette: nekünk is csak ezt javasolhatja, mást nem mondhat.

Azzal a diákkal, aki a Markó-idézetet javasolta a kicsengetési kártyára, nem sikerült felvenni kapcsolatot. Órák után magán felkészítőkre jár, csak este ér haza, maroktelefonszámát az édesanyja nem akarta elárulni. Javaslatunkat, hogy meglátogatjuk otthon, elutasította. "Én nem tudok semmiről, és ez azt jelenti, hogy ő sem tud. Ne jöjjenek, mert úgysem fognak semmit megtudni, nincs amiről beszélnünk" - hangsúlyozta, majd hűvösen búcsúzott, és letette a kagylót.

A nagyváradi kórustalálkozó jelen levő zenetanárnő telefonszámát az iskola titkárságán már nem voltak hajlandók megadni. "Mégis mit képzel, ez egy tanintézmény, nem egy információs központ" - mondta a titkárnő, hozzátéve hogy ő nem adhatja meg "csak úgy" a tanárok vagy diákok telefonszámát, mert baja származna belőle.

Vele együtt a teremben tartózkodó tanárok, köztük a XII. B. osztályfőnöke is, közölték: hiába szaglászunk, itt úgysem fogunk semmit megtudni. Majd ránk se hederítve arról kezdtek beszélni, hogy milyen jól sikerült a XII. B. kicsengetési kártyája.


Csodálkoznék, ha igaz lenne, mert az egyházkerület nem szól bele ilyen kérdésekbe" - válaszolt lapunknak Csűri István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora. Mint elmondta, tegnap délután vezetőtanácsi ülést tartottak az egyházkerületnél, de hasonló kérdésről nem esett szó. Korábban Tőkés László püspököt is kerestük az ügyben, de telefonon nem tudtuk elérni. (úmsz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!