Hírek

2006.04.10. 19:16

MDF-es nem a fideszes „álomajánlatra”

Zsákutcába jutottak hétfőn a Fidesz– MDF lehetséges együttműködéséről szóló kezdeményezések. Dávid Ibolya bejelentette, visszutasítják a fideszes ajánlatot, nem léptetik vissza képviselőjelöltjeiket a második fordulóban.

Bánky Bea

Emlékeztetett arra, hogy székházuk kertjében felállítottak egy falat, ahol „kőbe vésték”, hogy nem kívánják hatalomra segíteni Orbán Viktor Fidesz elnököt. Dávid kifejtette: az MDF egy „önálló jobbközép centrumpárttá kíván válni 2010-re”, és a választókat, akik szerinte erre felhatalmazást adtak, nem fogják becsapni. A politikus egyébként még abban az esetben is kizárta a koalíciót, ha miniszterelnöki posztot ajánlanak fel neki. Kifejtette: most egy 10 százalékos támogatottságú párt elnöke lehetne, ha a Fidesz nem támadta volna éveken készül módszeresen az MDF-et és nem gátolta volna kampányukat minden eszközzel az utolsó pillanatig.
A legnagyobb ellenzéki pártnak azonban égető szüksége van a demokrata fórum támogatására, enélkül szinte biztos, hogy ismét Gyurcsány alakíthat kormányt. Rogán Antal tegnap bejelentette, hogy a Fidesz felvette a kapcsolatot az MDF-fel, Gémesi György (MDF) pedig megerősítette: megkapták a Fidesz „tárgyalási szándékáról” szóló levelét, erre ma válaszolnak. Az ajánlat tartalmáról tegnap estig eltérő információk láttak napvilágot. Egyes értesülések szerint a kormányváltás érdekében Orbán felajánlotta volna a miniszterelnöki posztot Dávid Ibolyának. Ezen kívül sok olyan körzetben lépnének vissza az MDF javára, ahol az első fordulóban a Fidesz nyert. Ilyen például Tamási, ahol Dávid Ibolya 12,8 százalékot, míg a fideszes Hirt Ferenc 45,05-öt ért el. A fideszesek szerint ajánlatuk visszautasítása egyértelműen Dávid Ibolya vállára helyezi a felelősséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!