Hírek

2006.04.08. 07:00

Nincs pótolhatatlan ember – mondja a főnököm

Olvasónk egy nagy gyárban dolgozik. Főnöke, amikor elégedetlen a munkacsoport teljesítményével, gyakran hangoztatja: becsüljék meg magukat, mert senki sem pótolhatatlan.

BAMA

Mindenki pótolhatatlan, mert mindenkiből csak egy van – mondja Sasvári Rita klinikai szakpszichológus. Ha egy munkacsapat teljesítménye csökken, a korszerűen gondolkodó vezető megvizsgálja, melyek azok az emberi, gazdasági erőforrások és kommunikációs stratégiák, amelyek miatt a termelés nem elég hatékony. Ehhez akár egy külső tanácsadó céget is megbízhat, ahogy sokan teszik is. A versenyszellem persze azt diktálja: „Vagy megszoksz, vagy megszöksz”. Jönnek a fiatalabbak, a képzettebbek, lecserélhető vagy. Ez a légkör lelki épségünket támadhatja meg. A produktivitás, a kreativitás megcsappan. Stresszben, kényszerben és fenyegetettségben nem kapunk szárnyra.

Kidolgozhatunk azonban egyéni stratégiákat, amelyekkel védhetjük magunkat. Ilyen a sport, a baráti kapcsolatok, a család. Vigyázzunk, hogy ne zúdítsuk rájuk a munkahelyi stresszt, mert akkor könnyen elveszíthetjük őket. De a legnagyobb erő az egyéni öntudatban rejlik. Abban, hogy tisztában vagyunk saját értékünkkel. És azzal, hogy mindig van másik lehetőség. Nekünk pedig megvan a szabad akaratunk, hogy úgy döntsünk: csináljuk békén a dolgunkat, és eleresztjük fülünk mellett a lekicsinylést. Vagy odébbállunk, meggyőződve róla, hogy máshol is megtaláljuk számításunkat. Így gondolkodva nem rettegő rabszolgák leszünk, hanem szabadok és kreatívak maradhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!