Hírek

2006.04.02. 19:17

Orbán: ébresztő, Magyarország!

A kommunista múlt visszalopakodna az országba, a Fidesz feladata, hogy ezt megakadályozza – így összegezhetők Orbán Viktor pártelnök szavai. A legnagyobb ellenzéki erő vasárnap hívta szimpatizánsait a budapesti Kossuth térre.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Orbán Viktor szerint egyesek a huszadik századot akarják visszacsempészni. – fotó: Kallus György
[/caption]„Egyedül azért szégyellem magam, mert engem is Ferencnek hívnak” – összegzi Gyurcsány Ferenc kormányfőről alkotott, finoman szólva is lesújtó véleményét egy sámlin ülő öregúr a Kossuth térrel szomszédos Alkotmány utcában. A Fidesz vasárnapi nagygyűlésén zsúfolásig megtelt a Kossuth tér, a szomszédos utcákban is állt a több százezres tömeg. A párt aktivistái mindenkinek narancssárga kartonkorongokat osztogattak, ezúttal „Orbán-Mikola” felirat nélkül, gondolván: mindenki azt ír rá, amit akar. Ezzel sokan éltek is, de a tábla legnépszerűbbnek szemellenzővé, illetve sapkává hajtogatva bizonyult. Élelmes jobboldaliak azt is kiszúrták, hogy a térről nyíló Szalay utcában található Gyurcsány cégének, az Altus Rt.-nek a székhelye: a portát szintén kidekorálták a narancsszínű papírral. A szimpatizánsok transzparensein felirat: „Hol a bomba, Feri?”, illetve „Nem félünk”.

Nem is volt mitől: a gyűlést nem zavarta meg incidens, a Kossuth téri zászlóerdős politikai demonstráció kicsit távolabb piknikké finomodott. Az érkezőket egyébként adománygyűjtő ládák fogadták: a párt azt kérte a résztvevőktől, hogy mindenki százforintossal érkezzen. Ez privát felmérésnek sem utolsó: a százasok számából elvileg a résztvevők számára is következtetni lehet.

A párt vezetőit közéleti szereplők, művészek, színészek, zenészek előzték meg a pódiumon, valamennyien támogatásukról biztosították a Fideszt. A politikai vezetők közül elsőként Mikola István, a párt miniszterelnökhelyettes-jelöltje lépett a mikrofonhoz. Biztosította hallgatóságát arról, nemet mondanak az egészségügy privatizációjára; „el az enyves kezekkel az egészségügyi közvagyontól” – fogalmazott. Utalva a személyét ért támadásokra, azt mondta: megpróbálják ellehetetleníteni őt és politikustársait. „Nem hagyjuk!” – reagált erre a tömeg. Schmitt Pál Fidesz-alelnök az összefogás erejéről szólt: arra kért minden szimpatizánst, buzdítsák szavazásra ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat.

Orbán Viktor ezúttal nem pártja terveiről beszélt, hanem a szocialisták működése és a kommunista időszak között vont párhuzamot. Gyurcsány Ferenc budapesti, tizennyolc emeletes óriásposzterére – Orbán szavaival papírszoborra – utalva arról beszélt: egyesek ismét a huszadik századot csempésznék vissza. Azt mondta: a romlott árut újracsomagolva próbálják ismét eladni azok, akik egyszer már a csőd szélére taszították az országot. „Ideje észrevenni, mi folyik. Ébresztő, Magyarország!” – mondta. Hallgatóságát azzal buzdította, Sztálin szobrát soktonnányi bronzból öntötték, mégis le lehetett dönteni: ennél nehezebb munka most sem vár az ellenzékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!