Hírek

2006.04.27. 17:48

Orbán: igaza van a kritikusoknak

A választások óta először értékelte a Fidesz képviselőcsoportja a párt vereségének okait a csütörtöki alakuló frakcióülésen.

Szakács Árpád

Orbán Viktor, a párt elnöke a tanácskozás után kifejtette: összegzésük három hibát emelt ki a vereség magyarázatára. Ezek közül az első az, hogy nem tudták a vidékiek részvételét növelni a választásokon. A másik azt ismerte el, hogy ismét kudarccal végződött a budapestiek megnyerése. A harmadik konklúzió szerint a párt nem tudta eljuttatni az ország állapotáról szóló információkat az állampolgároknak.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Orbán Viktor és Semjén Zsolt az őszi önkormányzati választásokig közös frakcióban ülnek. Fotó: Kallus György
[/caption]Orbán kifejtette: több kritikai megjegyzés is elhangzott a Fidesz kampányával kapcsolatban. A parlamentbe bejutott képviselők tegnap név nélkül több olyan személyre is utaltak, akik hibákat követtek el – tette hozzá. Ezen túlmenően azonban a honatyák nem foglalkoztak személyi kérdésekkel. Orbán hozzátette: ő személy szerint nem kapott kritikát. Arról is beszélt: felkérést kapott a frakciótól, hogy jövő hét csütörtökre – az új képviselőcsoport első ülésnapjára – készítse el a Fidesz jövőre vonatkozó politikai stratégiáját.

Illés Zoltán és Kósa Lajos napokban tett kijelentéseivel kapcsolatban kifejtette: „ igazuk van.” Minden parlamenti képviselőnek jogában áll elmondani az észrevételeit – tette hozzá. Szerdán mindkét politikus kemény kritikát fogalmazott meg a Fidesz kampányával kapcsolatban. Illés Zoltán azt emelte ki, sok esetben a kritikus megfogalmazások el sem jutnak a pártelnökig, mert egyesek elszigetelik őt, vagy ha mégis eljutnak hozzá, akkor úgy gondolhatják: amit elkezdtünk, végigcsináljuk. A Fidesz körüli szövetség tele van fantomszervezetekkel – mint például a Vállalkozók Pártja –, amelyeket csak azért „gründoltak”, hogy néhányan bejussanak a parlamentbe a Fidesz listájáról – állította Illés, aki szerint az alelnökök egy része is fantomember. Kósa Lajos debreceni polgármester egyenesen azt közölte: nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor újra miniszterelnök-jelölt lesz. Erre Orbán csütörtökön annyit mondott: „valószínűleg igaza van Kósa úrnak".

A leendő frakcióvezető személye körül napvilágot látott találgatásokat a Fidesz elnöke nem akarta kommentálni, mondván, azok pusztán a sajtó esélylatolgatásai. Ilyennek nevezte frakcióelnökségéről szóló híreket is. Az Áder János frakcióvezetővel kapcsolatos minden kérdést jövő csütörtökre halasztottak – tette hozzá.

Őszig együtt politizál a Fidesz és a KDNP

Az őszi önkormányzati választásokig a Fidesszel közös, később önálló frakcióban ülnek a KDNP képviselői – derült ki Semjén Zsolt csütörtöki tévényilatkozatából. A német CDU/CSU mintájára létrehozott szövetségben a kereszténydemokrata párt idővel önálló erővé válna. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában elmondta: május 13-án Orbán Viktor Fidesz-elnök is részt vesz a KDNP nagyválasztmányi ülésén, ahol várhatóan véglegesen eldől az önálló parlamenti frakció sorsa. A politikus közölte, hogy a Fidesz és a KDNP az önkormányzati választásokon is közösen indul, és ezután alakulhat meg az önálló képviselőcsoport.

Csütörtökön a Népszava azt közölte: Erdő Péter bíboros nyomására jött létre a Fidesz-KDNP pártszövetség, „amelyben a KDNP a katolikus egyház világnézeti fundamentalista pártjaként, a katolikus püspöki kar feltétlen kiszolgálójaként vett részt”. „A hírek szerint Erdő Péter az egyház által a Fidesznek nyújtott támogatás feltételéül a szövetségkötést szabta” – folytatódik az írás. Erre Semjén annyit közölt: „vannak ilyen legendás elemek”.

Szakács Árpád Őszig együtt politizál a Fidesz és a KDNP Az őszi önkormányzati választásokig a Fidesszel közös, később önálló frakcióban ülnek a KDNP képviselői – derült ki Semjén Zsolt csütörtöki tévényilatkozatából. A német CDU/CSU mintájára létrehozott szövetségben a kereszténydemokrata párt idővel önálló erővé válna. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában elmondta: május 13-án Orbán Viktor Fidesz-elnök is részt vesz a KDNP nagyválasztmányi ülésén, ahol várhatóan véglegesen eldől az önálló parlamenti frakció sorsa. A politikus közölte, hogy a Fidesz és a KDNP az önkormányzati választásokon is közösen indul, és ezután alakulhat meg az önálló képviselőcsoport.

Csütörtökön a Népszava azt közölte: Erdő Péter bíboros nyomására jött létre a Fidesz-KDNP pártszövetség, „amelyben a KDNP a katolikus egyház világnézeti fundamentalista pártjaként, a katolikus püspöki kar feltétlen kiszolgálójaként vett részt”. „A hírek szerint Erdő Péter az egyház által a Fidesznek nyújtott támogatás feltételéül a szövetségkötést szabta” – folytatódik az írás. Erre Semjén annyit közölt: „vannak ilyen legendás elemek”. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!