Hírek

2006.04.09. 19:01

Választási műsorok a televíziókban

A televíziók vasárnap a szavazóurnák zárásától, este héttől kezdik meg sugározni választási műsoraikat. A Magyar Televízió mindkét csatornáján bemutatják a Szonda Ipsos és a Medián közvélemény-kutatásait. Az RTL Klub választási show-műsort ad, a TV2 pedig "tart, ameddig tart" adással készül. A Duna Televízió exit poll adatokat ismertet, az ATV híradóval jelentkezik először.

BAMA

Az MTV-ben vasárnap este hét órakor látható, a Szonda Ipsos és a Medián által készített közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy a cégek felmérése alapján ki nyeri a választások első fordulóját, és mely pártok jutnak be a Parlamentbe - olvasható az MTV közleményében. Az élő adásban a pártok vezetői azonnal reagálnak az előrejelzésre, majd megkezdődik a szavazás eredményeinek ismertetése. A stúdióban három riporter minden részletet elmond a legérdekesebb és legszorosabb egyéni küzdelmekről, a pártlistákra leadott szavazatokról és az aktuális eredményekről. Az adatokat Török Gábor és Lakner Zoltán politológusok segítségével elemezik. Többször kapcsolják a négy parlamenti párt főhadiszállását, ahonnan a tudósítók beszámolnak a legfrissebb eseményekről, és ahol megszólaltatják a pártok vezetőit. A műsor megvárja, amíg az összes szavazatot feldolgozzák, és ismertet minden eredményt.

A Duna Televízió választási műsora exit poll adatok ismertetésével kezdődik, amelyeket délután öt órakor és a szavazóurnák zárásakor készítettek. A csatorna a négy parlamenti párt választási központjából élő, helyszíni tudósításokat sugároz, s munkatársaik ott lesznek valamennyi országos listát állított párt központjában is. A Duna Televízió stúdiójának vendégei az egykori miniszterelnökök és kormányszóvivők. A kampányt és a várható parlamenti erőviszonyokat Simon János politológus és Tamás Pál szociológus elemzi. A csatorna egy olyan felmérést is bemutat, amely a Gyurcsány-Orbán vita fogadtatását elemzi.

Az ATV először híradóval jelentkezik, majd szakértők, elemzők és közvélemény-kutatók folyamatosan értékelik a beérkező adatokat. Élőben kapcsolják a négy parlamenti párt választási központját és az Országos Választási Bizottság központját. Később a "Friderikusz Választási Speciális" című műsorral jelentkezik a csatorna, majd éjfélig folytatódik az élő választási műsor. Éjféltől az Újságíróklub extrában értékelik az első forduló eredményeit.

Az RTL Klub élő Választási show-műsorral jelentkezik. Ez a műsor közvetlenül a Medián - még nem hivatalos - választási eredményeinek kihirdetései után kezdődik. A Híradó stúdiójában a Medián és a Political Capital szakemberei segítenek eligazodni a beérkezett eredmények között, ezzel párhuzamosan a show-műsor keretein belül ismert személyiségek az egyes pártok színeiben beszélgetnek a százfős közönség előtt.

A TV2 szintén az urnák zárásától kezdve jelentkezik a választási központokból és pártközpontokból. A csatornát nézők a szavazatszámlálás folyamán nemcsak azt látják, hogy melyik jelölt hogy áll, hanem az első adatok beérkezésétől folyamatosan, percről percre nyomon követhetik a négy parlamenti pártra leadott voksok alakulását is - olvasható a csatorna közleményében. A Tények napközben kétóránként jelentkezik különkiadással, melyben a stáb tagjai élőben tudósítanak különböző helyszínekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!