Hírek

2006.06.08. 18:47

Rekordhiány a büdzsében

Először ismerte el a költségvetés rossz helyzetét Gyurcsány Ferenc a kormányprogram vitájában. Orbán Viktor azt kifogásolta, a koalíció homlokegyenest mást ígért a választások előtt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Az MSZP és az SZDSZ is vállalja a költségvetés rendezését – fotó: Kallus György
[/caption]„Nem titkolom: már az idén is hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, nagyjából nyolc százalék körül lesz a hiány – jelentette ki csütörtökön Gyurcsány Ferenc kormányprogramot ismertető expozéjában. „Minden egyes választási évben a hiány elérte a négy százalékot, s ha most nem lesznek gyökeres reformok, akkor ez ciklikusan megismétlődik” – magyarázta az államreformok fontosságát miniszterelnök-jelölt. „Az államháztartás hiányáért az előző kormányt terheli a nagyobb felelősség, de a folyamat már az Orbán-kabinet idején is elkezdődött” – mondta Gyurcsány. A polgári kormány intézkedései közül a lakástámogatást és a köztisztviselők béremelését, míg az előző ciklusból a közalkalmazottak fizetésének 50 százalékos emelését, a nyugdíjasok juttatásaink növelését, valamint az autópálya építéseket tette felelőssé az elszaladt büdzséért. Gyurcsány hangoztatta, hogy 2007-től évente 1000 milliárd forint jut majd fejlesztésre uniós forrásokból, s ugyanennyi pénzt remél a magántőkétől is.

„A kormányprogramban csak üres szópanelek vannak, szemérmes, szereti a szenvedő szerkezeteket és az általános alanyt” – mondta a kormányfő-jelölt expozéjára reagálva Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint még soha nem volt olyan kabinet a rendszerváltás óta, melynek választások előtt homlokegyenest más ígért, mint hatalomra jutása után.

[caption id="" align="alignright" width="150"] Orbán: a választások előtt a koalíció még adócsökkentést ígért, most megszorítások lesznek – fotó: Kallus György
[/caption]A Fidesz elnöke arra emlékeztetett, hogy a választások előtt a koalíció adócsökkentést ígért, s most megszorítások lesznek, s ígéreteik ellenére fizetős lesz az egészségügy, s bevezetik a tandíjat, amit nem fognak támogatni morális okok miatt. „Ez nem más mint hintapolitika, ez egy hintaprogram, az előterjesztő pedig egy hintakormány” – hangoztatta Orbán, aki szerint az ország állapotáért a jelenlegi koalíció a felelős. Különösen azt hiányolta, hogy nincs konkrétan leírva mennyit takarítunk meg, az hogyan érinti az embereket, s meddig tartanak ezek az intézkedések. A Fidesz és a KDNP frakciószövetségének elnöke azt javasolta, hogy a kormányprogramot vonják vissza, foglalják bele a népesedés, a társadalmi felemelkedés, a munkaügy és a mezőgazdaság szempontjait, és így feljavítva hozzák vissza a Ház elé.

„Az SZDSZ megszavazza a kormányprogramot, mert szembenéz a költségvetés helyzetével, és vállalja annak rendezését” – mondta Kuncze Gábor. A liberálisok pártelnöke szerint így érdemi változások lehetnek az egészségügyben, a közigazgatásban és az önkormányzati igazgatásban, s folytatódik az oktatási reform és a privatizáció. Orbán felszólalását pedig hanta-palintának titulálta, mivel egyetlen javaslat sem hangzott el arról, hogy hogyan tud Magyarország a sikeres nemzetek sorába emelkedni.

„Új Bokros-csomag készül, amelyet a kormány nemes egyszerűséggel reformoknak nevezett el” – hangoztatta Semjén Zsolt. A KDNP elnöke szerint a magyar vállalkozókat meg kell védeni a multinacionális cégek erőfölénnyel való visszaélésétől. Semjén javasolta, hogy az Országgyűlés francia mintára tegye lehetővé Magyarországon is a családi adózásnak a választhatóságát.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a képviselők biankóra szavaznak, mikor a kormányprogramra adják voksukat, hiszen, mint mondta, a kormány úgy akarja elfogadtatni ezt a programot, hogy a konkrét tartalom csak később jön elő. Véleménye szerint az MSZP és az SZDSZ tavaszi kampánya másról sem szólt, mint teljesíthetetlen ígéretekről, béremelésekről, és arról, hogy nincs szükség a megszorításokra.

Fideszes nem az ötpárti egyeztetésre

„Vasárnap legyen ötpárti egyeztetés a közigazgatás, az önkormányzati világ, az államigazgatás átalakításában fontos kétharmados ügyekről” – javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a parlamenti pártoknak csütörtökön az országgyűlésben. „Megértjük, hogy a szocialisták zárt ajtók mögötti tárgyalásokon akarják szétkenni az embereket sanyargató megszorítások miatti felelősséget, de ebben mi nem leszünk partnerek” – utasította el Gyurcsány invitálását Szijjártó Péter. A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a demokráciában úgy szokás, hogy a kormány az Országgyűlésnek nyújtja be törvényjavaslatait a nyilvánosság elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!