Hírek

2006.08.29. 20:34

Egyre jobban duzzad az OTP Bank birodalma

Az OTP Bank 105 millió euróért megvásárolta a montenegrói Crnogorska komercijalna banka AD száz százalékos részvénycsomagját – közölte kedden a pénzintézet. A szerződést kedden írták alá a hitelintézetet értékesítő vállalatok képviselői, valamint az OTP Bank képviseletében Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes.

D. N.

A Crnogorska komercijalna banka AD mintegy 150 ezer ügyfelét 33 egységből álló országos hálózatán és az elektronikus csatornákon keresztül szolgálja ki. A hitelintézetet 1997-ben alapította huszonnyolc kis- és középvállalat. Mérlegfőösszege tavaly év végén 303,3 millió euró volt, amellyel a montenegrói piac 44 százalékát birtokolja. A 2005-ös üzleti évet 3,025 millió eurós adózott eredménnyel zárta, ami egy év alatt 54,6 százalékos bővülést jelent. Az eredetileg kis- és középvállalati szektorra fókuszáló bank széles körű szolgáltatásokat nyújt a vállalati és lakossági ügyfelek számára egyaránt. Az üzlettel jól járt a Magyar Telekom is. A távközlési társaság 12 millió euróért adta el a montenegrói bankban meglévő 11,5 százalékos részesedését, amelyet leányvállalatán, a Telekom Montenegro-n keresztül birtokolt.

Az OTP Bank idén már öt bankot vásárolt külföldön. Márciusban a szerbiai Zepter banka 75,1 százaléka lett az OTP-é. Júniusban a Raiffeisenbank Ukraine száz százalékát szerezte meg. Júliusban az orosz Investberbank 96,4 és a szintén szerb Kulska banka 67 százalékos részvénycsomagjával gyarapodott a „bankcsalád”. Az OTP Bank első sikeres külföldi akvizíciója a szlovák IRB, későbbi nevén OTP Banka Slovensko volt 2001-ben. Bulgáriában 2003-ban vásárolta meg a DSK Bankot. Romániában 2004 júliusában vetette meg a lábát a főként vállalatokra szakosodó RoBank megvételével.Tavaly a horvátországi Nova banka és a szerbiai Niska Banka tulajdonosa lett az OTP Bank.

Még tavaly októberben előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai CEC bank többségi részesedésének megvásárlására. Az augusztus végére ígért eredményhirdetést azonban a román hatóságok néhány héttel elhalasztották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!