Hírek

2006.08.04. 13:36

Fidesz: kritikus helyzetben van a MÁV

A Fidesz szerint kritikus helyzetben van a MÁV, teljes pénzügyi ellehetetlenülés jellemzi a társaságot, ezért az ellenzéki párt arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy nemzeti ügyként kezelje a magyar vasút problémáit - mondta Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken.

BAMA

Az Orbán-kormány volt közlekedési minisztere elmondta: egy év alatt, 2005 augusztusától a MÁV hitelállománya 182 milliárdról 331,5 milliárd forintra emelkedett, és éppen most írtak ki pályázatot újabb 55 milliárd forint forgóeszköz hitel felvételére. Eközben a vasúttársaság jegyzett tőkéje egy év alatt 270 milliárd forintról 20 milliárd forintra csökkent - tette hozzá.

Fónagy János hangsúlyozta: a magyar vasút ügye nem pusztán vállalati-gazdasági kérdés, hanem nemzeti ügy, ezért azt kérik a  kormánytól, hogy ennek megfelelő magatartás tanúsítson. Közölte: a Fidesz kész részt venni egy olyan együttműködésben, amely ezt az ügyet szolgálja, azonban nem nyújt segédkezet látszatmegoldásokhoz. Mint mondta, a nyugat-európai állami vasúttársaságok már átmentek a MÁV-éhoz hasonló krízisen, és a legtöbb országban úgy döntöttek, hogy a személyszállítást közszolgáltatásként működtetik nem az üzleti eredményre helyezve a hangsúlyt. A Fidesz ennek a gyakorlatnak a követésére hívja fel a kormány figyelmét - tette hozzá.

Véleménye szerint a kormány lépéseit jelenleg átgondolatlanság, előkészítetlenség és kapkodás jellemzi, hiszen például a kormány bejelentése szerint megszünteti kívánt 28 vasúti szárnyvonal között van olyan is, amelyet a nemzeti fejlesztési terv vagy a kormányprogram fejleszteni akar. Az elmúlt egy év a MÁV vezetési válságaitól és elbocsátásoktól volt hangos, és kiderült az is, hogy a kormány a nyereséges teherszállítást ki akarja szervezni a MÁV-ból. Hozzátette: emellett az elmúlt egy évben gyakorlatilag megszűnt az összes magyar vasútépítő cég, a jobbakat kivásárolták, a gyengébbek pedig tönkrementek, s ez azt jelenti, hogy az uniós támogatások üzleti eredménye kizárólag multinacionális cégeket fog gyarapítani.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!