Hírek

2006.08.15. 06:20

Irigy Hónaljmirigy helyett krimi

Évekig csak az eldugott műsorsávokban láthattunk krimiket, az elmúlt hónapokban azonban egyre több rejtelmes mozi, zsarumese forgott főműsoridőben. Az RTL Klub a francia Dolmen – Rejtelmek szigetére lehet büszke.

Szabó Zoltán Attila

A közönség minden jel szerint ráunt a valóságshow-kra, az öncélú mókákra. Érzik ezt már a kereskedelmi csatornáknál is, így egyre több az olyan produkció, amely a klasszikus stílushoz közelít. A krimi márpedig ilyen, klasszikus műfaj. A Tv2 Columbo-válogatása is igazolta: van igény a rejtélybogozó mesketékre. Nem véletlen, hogy a Duna Tv is, amely ugye képtelen versenyre kelni a kereskedelmi tévékkel, ráadásul újabban már a Magyar Televízió is előtte jár, mentve a menthetőt, sorra vetíti a ma már potom áron kínált NSZK-sorozatokat. Csak két példa: Derrick, Tetthely.

Az MTV szintén felvállalja a krimiket, és már nemcsak a régieket, de olyan újdonságokat is, mint a Csillagjegyek vagy a portugál Max, a zsaru-széria. Utóbbiban Jorge Mendes felügyelő megy a gengszterek agyára. A helyszín pedig a festői Setúbal városa. Persze az igazi nagy durranásnak jelenleg a LOST helyébe lépett Dolmen – Rejtelmek szigete számít, ha a francia sorozat startját vesszük alapul. Az adatok szerint rögtön az első „felvonást” 1340746 néző tekintette meg. Így pedig megeshetett az a kisebb csoda, hogy a korábban a konkurens csatornán oly nagy népszerűségnek örvendő zenebohóckodást, az Irigy Hónaljmirigy aktuális matinéját kétszázezerrel kevesebb honfitársunk kémlelte. Fejes Tibor esztéta szerint egyáltalán nem váratlan ez a fordulat, várható volt, hogy a valóságshow-kra előbb-utóbb ráunnak az emberek. Így azután ma a fikció, a fantáziavilág kap mind nagyobb teret, szerepet a televíziós palettán.

„Külföldön is népszerűek a krimik. Igaz, a klasszikus sorozatoktól a mai bűnügyi sorozatok abban feltétlenül eltérnek, hogy nem ragadnak le a szokvány zsaru-gengszter párbajnál. Ha tehetik, a modern krimikbe a forgatókönyvírók bele-belecsempésznek némi »földöntúlit«, rejtélyeset, misztikus elemet” – említi az elemző. Tény, hogy a Dolmen illik a trendbe, hiszen a sztori arra épül, hogy egy városkában egymás után találják holtan a helyi családok tagjait, és a bizonyítékok szerint a rituális gyilkosságok oka: egy régesrégi hajótörés lehet. A szellemekkel pedig mindjárt ketten veszik a harcot: egy hős férfi és egy nem éppen gyenge nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!