Hírek

2006.08.23. 07:41

Itt az új útlevél

Augusztus 29-től új típusú útlevelet vezetnek be Magyarországon. Az új dokumentum formáját tekintve ugyanolyan lesz mint a jelenlegi, csak a színe viszont változik.

Europress-összeállítás

Augusztus végétől olyan új biometrikus útleveleket vezetnek be, amelyekbe egy elektronikus chip is kerül. Az adathordozó alkalmas arra, hogy tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét valamint a későbbiekben akár digitális ujjlenyomatát is – közölte Urbán György, a Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője. 

A jelenlegi okmányok is használatban maradhatnak érvényességi idejük lejártáig. Az új dokumentum formáját tekintve ugyanolyan lesz, mint a jelenlegi, de borítója az eddigi kék helyett burgundi vörös színű lesz. Az okmány címlapján szerepel a Magyar Köztársaság neve felett szerepel majd az Európai Unió felirat, a fontosabb információk pedig több nyelven is olvashatók lesznek benne. Augusztus 28-án még a régi, kék színű útleveleket töltik ki az okmányirodák, de 29-én - változatlan illetékkel – már az új útlevél kerül forgalomba. 

Az EU illetékes bizottsága ez év július 2-án fogadta el a biometrikus adatok úgynevezett másodlagos felvitelét a chipeket, de annak végrehajtására 36 hónapos határidőt szabott ki. Így az okmány tulajdonosának képmása és digitális ujjlenyomata csak 2009. július 1-jétől kerül fel az adattárolóra. Addig számos jogi és adatvédelmi kérdést kell még tisztázni, és ujjlenyomat-rögzítőket kell telepíteni az okmányirodákba. Az útlevélben lévő csipet csak az arra alkalmas készülékkel lehet leolvasni, ennek következtében pedig hamisítani is sokkal nehezebb lesz az okmányt. 

Az Egyesült Államok az országot ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás után törvénnyel tette kötelezővé azon 27 ország állampolgárai számára, akik egyébként vízummentességet élveznek, hogy a 2005. október 25. után kiállított útlevéllel csak akkor utazhatnak be vízum nélkül az Egyesült Államokba, illetve léphetnek be az ország területére átutazóként, ha az úti okmány tartalmazza az utas digitális fényképét vagy egy biometrikus azonosítókat tartalmazó csipet. Azon külföldi állampolgárok esetében, akiknek kötelező vízumot váltaniuk az Egyesült Államokba való belépéshez – így például a magyaroknak is –, az amerikai hatóságok a vízumba építik bele a biometrikus adatokat. 

Elsőként Belgiumban, 2004. május 17-én a vezették be a legmodernebb technikával készült okmányt, Franciaországban pedig ez év április 3-tól állítják ki a biometrikus útleveleket.

Europress-összeállítás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!