Hírek

2006.08.17. 17:49

Még mindig több ezer csomag kóborol londoni repülőtereken

A londoni repülőtereken még mindig mintegy 20 ezer elveszett poggyász vár a tulajdonosára, noha a leleplezett terroristák miatt elrendelt szigorú biztonsági intézkedések mellett is többnyire helyreállt már a rend.

I. S.

A hatalmas mennyiségről szóló adatot a három nagy brit repülőteret – Heathrow, Gatwick és Stansted – kezelő British Airport Authority (BAA) szóvivője ugyan nem erősítette meg, de annyit mondott, hogy most már jóval kevesebb a gazdátlan táska. Egyedül a British Airways mintegy ötezer poggyászt vesztett el, a többi légitársaságtól egyelőre nem érkeztek adatok. Miután a brit biztonsági szervek tudomást szereztek arról, hogy egy öngyilkos merénylőkből álló csoport a levegőben fel akar robbantani több Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó repülőt, megtiltották, hogy az utasok kézipoggyászt, vagy bármilyen egyéb tárgyat magukkal vigyenek a kabinokba. A sok ezer utast érintő intézkedés nyomán a nagy sietségben helytelenül felcímkézett poggyászok elvesztek, sokan pedig a szigorú ellenőrzések miatt késték le a saját gépüket, amelyre csomagjaik már felkerültek.

Keddtől az utasok újra magukkal vihetnek kézipoggyászt, ám ez újabb problémákat szült, sokan ugyanis túl sok holmit tettek bele, és a beszálláskor kellett sietve átpakolniuk.

Az al-Kaida jóváhagyta a robbantást

Előzetesen jóváhagyta az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat a transzatlanti amerikai repülőjáratok fölrobbantását célzó, a közelmúltban Nagy-Britanniában leleplezett összeesküvést – közölte a pakisztáni hírszerzés magas beosztású illetékese. Szavai szerint a terroristák valószínűleg a terrorhálózat második számú vezetőjének, az egyiptomi Ajman az-Zavahrinak az áldásával fogtak neki a merényletterv részletes kidolgozásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!