Hírek

2006.08.26. 08:11

Októbertől lehet bioetanolt tankolni

Ősztől már a magyar kutaknál is lehet bioetanolt tankolni. Ehhez azonban speciális motorral szerelt autókra van szükség, a hagyományos benzines kocsikba csak öt százaléknyit szabad a korszerű üzemanyagból tölteni.

Tóth Marcella

Októbertől Magyarországon is lehet majd bioetanolt tankolni – közölte Gál Péter, a környezetbarát üzemanyaggal is működtethető autókat gyártó Saab szakembere. Az E85-ös 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt, 15 százalékban pedig 95-ös oktánszámú benzint tartalmaz. (Tiszta bioetanollal azért nem lehet a járműveket üzemeltetni, mert azzal mínusz 10 fok alatt nem lehetne beindítani a motort.) A korszerű üzemanyag 30-35 százalékkal lehet olcsóbb a benzinnél a bioetanolra érvényes jövedéki adókedvezmény miatt. Egy liter kiskereskedelmi ára várhatóan 200-210 forint között alakul.

Egyelőre még nem lehet tudni, melyik kiskereskedő árulja majd a „zöld üzemanyagot”. A tervek szerint ősztől egyelőre egy, majd folyamatosan egyre több helyen lehet majd bioetanolt tankolni. A Saab számítása szerint idén összesen 5-10 ezer liter E85-ös fogyhat.

A Saab már megkezdte a korszerű üzemanyaggal működő kocsijai magyarországi forgalmazását. Eddig öt ilyen autót adtak el, a cég reményei szerint év végéig több tucat is elkelhet. A Volvo is gyárt E85-tel működő autót, de még nem kezdte meg a magyarországi forgalmazást – mondta el érdeklődésünkre Varga Gábor, a Volvo Autó Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója.

A Volvo Flexifuel autói 3-5 százalékkal drágábbak a hagyományos üzemű típusoknál. Hátránya még, hogy mivel az alkohol energiatartalma kisebb, mint a benziné, a kocsi száz kilométeren mintegy 30-40 százalékkal többet fogyaszt a hagyományos benzinüzeműnél, ráadásul kétszer gyakrabban kell szervizbe vinni.

A teljesítménye ugyanakkor megnő: a benzinnel hajtott kétezer köbcentis 150 lóerős autó bioetanollal 185 lóerőssé válik. Az E85 legfőbb előnye azonban, hogy az etanol elégetésekor csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit meg tudnak kötni a bioetanol előállításához felhasznált növények.

Az E85-ös üzemanyagra vonatkozó hivatalos szabvány szeptember elsejétől lép hatályba. Magyarországon egyelőre a győri és a szabadegyházi alkoholgyárak állítják majd elő. A hírek szerint négy befektetői négy éven belül több százmilliárd forintos beruházással húsz bioetanol-gyárat kíván építeni. Az etanol előállítható cukornádból, kukoricából, faforgácsból és növényi hulladékból is. A Magyarországon forgalmazott benzin már jelenleg is tartalmaz két százalékos arányban bioetanolt, amit a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában kever az üzemanyaghoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!