Hírek

2006.08.15. 18:58

Slotát éltetik és perelik

Újabb magyarellenes videó terjed a világhálón, közben a magyarok már megunták Ján Slota kirohanásait és perre mennek ellene

BAMA

Újabb magyarellenes videó terjed a világhálón. A felvételen látható, ahogy a Szlován–Dunaszerdahely közötti futballmérkőzésen a hazai csapat szurkolói egy Nagy Magyarországot ábrázoló transzparenst emelnek magasba „Ezt akarjátok!” felirattal. A táblát ezután hangos kiabálás és magyarellenes, illetve Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt szélsőséges vezetőjét éltető rigmusok kíséretében a földre dobják és megtapossák.

A videófelvétel a Hírtévé tegnapi értesülése szerint már májustól terjed a világhálón, felbukkanása azonban tovább rontja az amúgy sem túl szívélyes viszonyt a szlovákiai magyarság és a szélsőnacionalista szlovák pártvezér között. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) feljelentést tett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ellen. Solymos Lívia, a párt szóvivője szerint - aki a SITA szlovák hírügynökségnek nyilatkozott - a pozsonyi kerületi rendőrkapitányságon ma megtett feljelentés tárgya a politikus magyarellenes kijelentései a júniusi parlamenti választások előtt és után, amelyet több tévé- és rádiócsatornán, valamint újságokban képviselt. Feljelentésükhöz csatolták a videó- és rádiófelvételeket, valamint a cseh Lidové Noviny napilapban megjelent cikket is, amelyben Ján Slota legfrissebb magyarellenes kirohanása található.

A Külügyminisztérium megkeresésünkre most nem kívánt nyilatkozni.
 „A kormány és a Külügyminisztérium most is és a jövőben is tiltakozni fog, ha azt tapasztalja, hogy a magyar kisebbséggel szembeni hangulatkeltésre alkalmas nyilatkozatot tesz a szlovák kormánykoalíció bármely képviselője” - mondta kérdésünkre Danks Emese, majd hozzátette, ilyen esetekben elengedhetetlen a szlovák kormány vezetőinek egyértelmű elhatárolódása.

„A jelenlegi kormányzó koalíciónak be kell látnia, hogy a magyarellenes atrocitások megtűrése megengedhetetlen politikai magatartás a határon túli kisebbséggel szemben. Amíg a kormány ezt nem teszi meg, addig nem várható a kisebbségek helyzetének javulása” – mondta a napokban Nagyváradon Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. „Ahhoz, hogy az áldatlan helyzeten változtatni lehessen, a magyar kormány egyik fontos feladata lenne, hogy újból megteremtse a magyar-magyar párbeszéd kereteit” – szögezte le Németh Zsolt. „Ennek tükrében különösen érthetetlen, hogy a több mint két éve nem hívták össze a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT).”

A legutóbbi MÁÉRT után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, csak akkor hívja össze ismét a kerekasztalt, ha eredmény várható tőle, és ha a találkozó nem az egymás elleni acsarkodást szolgálja.

„A Külügy új szlovák kormánnyal kapcsolatos első megnyilvánulásai ugyan nem voltak minden esetben összhangban, de minden szomszédos országnak kötelessége reagálni a fent említett atrocitásokra. A magyar külügyminisztérium a két jegyzékkel megfelelően reagált, és helyesen járt el” – hangsúlyozta Szarka László, az MTA Etnikai- és Kisebbségi Intézetének igazgatója.

Magyarország Szarka szerint akkor jár el jól, ha kezdeményező marad. „A szlovákiai magyar kisebbség és a magyarországi szlovák kisebbség helyzete, jogainak védelme a két ország kapcsolataiban nagyon fontos követelmény, de nem célravezető, ha a kétoldalú kapcsolatokat kizárólag a kisebbségi jogok kérdésére szűkítik le. Ugyanakkor alapvető a kisebbségek jogainak biztosítása, és ha a két fél meg tud egyezni, akkor a  kétoldalú kapcsolatok is javulni fognak” – mondta a szakértő.

Nem hivatalosan ugyan, de a MÁÉRT szerepét jelenleg a köztársasági elnök által szervezett konferenciák látják el, ugyanakkor Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal szóvivője szerint ennek semmi köze a MÁÉRT-kezdeményezéshez. Sólyom László hivatalba lépése óta több alkalommal is kifejtette: tevékenysége egyik sarkalatos pontjának tartja a nemzeti összetartozás erősítését. „Ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a határon túli magyarság helyzetét, törekvéseit minél teljesebben megismerje és megismertesse a hazai és a nemzetközi közvéleménnyel. Többek között ezért hívott össze az elnök úr májusban egy konferenciát a határon túli magyar szervezetek résztvevőivel” – közölte megkeresésésünkre Wéber Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!