Hírek

2006.08.18. 06:20

Szekus múlttal vádolják a magyar politikusokat

A kisebbségek ellen irányuló támadást sejt Frunda György RMDSZ-es szenátor meghurcoltatása mögött. A politikus telefonon lapunk érdeklődésére is megerősítette: sohasem volt besúgó.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Frunda György szenátor magánéleti okokra hivatkozva nem ért egyet szekus aktájának teljes közzétételével – fotó: Kallus György
[/caption]Több neves romániai magyar politikust is hírbe hoztak minap a romániai napilapok, hogy a Ceausescu-rendszer titkosszolgálatának, a rettegett Szekuritáténak dolgoztak. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetője mellett Frunda Györgyöt is azzal vádolták, hogy besúgó volt. „Nem dolgoztam együtt a román titkosszolgálattal, a Szekuritátéval” – mondta lapunknak Frunda György, az RMDSZ szenátora. Frunda György ugyanakkor megerősítette, hogy van hálózati dossziéja, mint egy beszervezett ügynöknek. „Ráadásul nem is egy, hanem több dossziém is van, a Szekuritáte ugyanis mindenkiről készített ilyet, akiket megpróbált beszervezni, így rólam is. Frunda Györgyöt, saját elmondása szerint a nyolcvanas évek elején környékezte meg a titkosszolgálat, de ő megtagadta az együttműködést.

Frunda politikai szándékot sejt a támadás miatt. „nagyon hirtelen borult ki ez az egész. Összesen 29 embert vádoltak meg, ebből 12 kisebbségi politikus. Közülük 9 magyar képviselő, vagy szenátor, egy rutén, egy ukrán, egy pedig zsidó. Akárkik is állnak a támadás mögött, az a céljuk, hogy bemocskolják az RMDSZ-t és ezzel éket verjenek a magyarságba” – mondta a szenátor.

Több romániai magyar napilap is felvetette, a támadások tisztázására egyetlen mód lenne, ha nyilvánosságra hoznák a Szekuritáte aktáit. Ezzel részben Frunda György is egyetértett. „Meg kell nevezni a kollaboránsokat, át kell világítani mind az ötszáz képviselőt és szenátort, és nyilvánosságra kell hozni azoknak a névsorát, akik együttműködtek a Ceausescu-rendszer hírszerzésével” – közölte, ugyanakkor hangsúlyozta, nem szeretné, ha az ő teljes dossziéja nyilvánosságra kerülne. „Ez olyan lenne, mintha meztelenre vetkőznék az utcán, hiszen ezek a dossziék sok magánéleti adatot is tartalmaznak, valamint részletesen nyomon követték ügyvédi tevékenységemet is, ezért nem lenne bölcs és becsületes megoldás, ha a teljes dossziék közzététele” – tette hozzá.

Követelik viszont a nyilvános színvallást Románia elnökén. Egyre szaporodnak azok a gyanús jelek, amelyek arra engedik következtetni a román sajtót, hogy a kommunista érában hajóskapitányként szolgáló Traian Basescu jelentéseket írt a titkosszolgálatoknak. A kormányzó Konzervatív párt elnöke Dan Voiculescu nyilvánosan felkérte az államfőt, hogy nyilatkozzon titkosszolgálati szerepéről. Emil Constantinescu volt államfő pedig azzal a kérdéssel fordult a Szekuritáte iratait kezelő átvilágítóbizottsághoz, hogy még egyszer vizsgálják meg az elnököt.

Traian Basescu nem tagadta, de nem is erősítette meg a vádakat. „Akkoriban azt tettem, amit tennem kellett” – válaszolta a múltját firtató újságírói kérdésre. Romániai elemzők szerint a besúgó-botrány mögött az államfő és Tariceanu kormányfő konfliktusa áll. Ezt megerősíteni látszik, hogy a Basescut támogató Demokrata Párt két tagjáról is napvilágot látott, hogy titkosszolgálati tisztek voltak. A környezetvédelmi hatóság és a munkanélküli hivatal vezetőiről a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója, Marcus Oprea állítja, hogy a Szekuritáténak dolgoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!