Hírek

2006.08.31. 10:03

Szinte minden drágul szeptembertől

Megszűnik a 15 százalékos áfakulcs minden, eddig idesorolt termék ára emelkedik szeptember 1-jével, de a gáz, a villany ára és a vonatjegyek is drágábbak lesznek

vg.hu

A 15 százalékos áfa kulcs megszüntetésével, minden, eddig idesorolt termék ára emelkedik szeptember 1-jével, mivel 20 százalékos lesz a fogyasztási adó kulcsa. Emellett drágább lesz a vonat- és a buszjegy, továbbá a fogyasztási adó növekedése miatt az alkoholos italok és a dohánytermékek is drágulnak.

A gáz ára augusztus 1-jén emelkedett ugyan - átlagosan közel 30 százalékkal - de szeptember 1-jétől újabb 5 százalék jön rá, az áfa átsorolás miatt. A gáz mellett azonban számos más termék is drágul péntektől.

Az áfa törvény megszűnő, a 15 százalékos kulcs alá sorolt termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó melléklete az élelmiszerek közül a hússal kezdődik.

A folytatásban szerepel a tej, a zöldségfélék és a gyümölcs is.

Szintén 5 százalékkal lesz drágább minden gabonaféle, valamint a méz és a cukor is.

Az ásványi tüzelőanyagok széles kört fognak át. A törvény melléklete ide sorolja a szenet, az energetikai tőzeget, a tűzifát és a faszenet is.

Drágulnak az állatgyógyszerek, valamint többféle gyógyászati segédanyag is, így például a vatta, a géz és gyakorlatilag minden, amit a fogorvosok használnak.

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is magasabb lesz. Többe kerülnek a sebészeti eszközök, műszerek, a rokkantkocsik, valamint a vércukormérők is.

A szolgáltatásoknak széles skálája kerül át a 15 százalékos kulcsból a 20 százalékosba.

Az energetikai szolgáltatások közül ide sorolódik a gáz-, a gőz-, és a vízellátás.

Többe kerül 5 százalékkal szeptembertől a szemüvegkészítés, a szálloda, az étterem, a munkahelyi- a szociális- és diákétkezés, a kábeltelevízió, a személyszállítás, a szennyvízkezelés, a bábszínház, a cirkusz, a könyvtár, az uszoda és a temetés is.

A kormány nemrégiben rendeletben tette közzé, hogy a vasúti jegyek átlagosan 8,5 százalékkal, míg a menetrend szerinti távolsági buszjegyek - szintén átlagosan - 8 százalékkal drágulnak szeptember 1-jén.
Miután ezek az árak áfásak, így már az 5 százalékos fogyasztásiadó-emelést is tartalmazzák.

A bor kivételével drágulnak szeptemberben a szeszes italok is, mivel növekszik ezek fogyasztási adója. A tömény szeszes italok fogyasztási adója - tiszta szeszre átszámítva - literenként 2206 forint helyett 2360 forint lesz (az emelkedés 7 százalék). Hasonló mértékben növekszik a sör és a pezsgő fogyasztási adója, valamint a bérfőzési szeszadó is.

A dohánytermékek fogyasztási adóját 2007. január 1-jével akarta a parlament az EU minimumadójára felemelni. A különbség felét most előre hozták szeptember 1-jére. A cigaretta után fizetendő tételes adó ezer darabonként 6880 forintról 7240 forintra emelkedik (a növekedés 5 százalék). A kiskereskedelmi árra pedig 27 százalék helyett 27,5 százalék fogyasztási adó rakódik szeptembertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!