Hírek

2006.08.07. 13:43

Vendégül látott barátok után is fizetni kell

Egyes rokonaink és barátaink vendégül látásáért is ki kell fizetnünk az éjszakánként 300 forintos idegenforgalmi adót, ha hétvégi házunkban fogadjuk őket – írja az fn.hu.

BAMA

Az idegenforgalmi adót eredetileg a vendégeknek kell fizetniük, de ha ez elmarad, akkor a szállást adó ingatlan tulajdonosán hajtják be az ellenőrök a pénzt. A törvény szerint az adóhoz nem is kell bevételt produkálni, ugyanis a személyenként 300 forintot eltöltött éjszakánként kell leróni azoknak, akik az adott településen nem állandó lakosok és nem saját tulajdon a használt ingatlan. Kivételt képeznek a tulajdonos egyenesági rokonai, a 18 évnél fiatalabbak és a 70 évnél idősebbek. Vagyis az ingatlan tulajdonosának a vendéglátás utáni nap el kell mennie a jegyzőhöz és be kell jelentenie, hányan aludtak előtte való nap nála. A FigyelőNetnek Zamárdi polgármestere elmondta, a bejelentési kötelezettséget szinte mindenki betartja, ám az újság fonyódi forrása szerint inkább csak a németek fizetik be az infrastruktúra fejlesztésére fordítandó forintokat.

Sok önkormányzatok egyébként számít a pénzre, sőt a Balaton partján egyes településeken hajnalban adóellenőrök járják a nyaralóövezeteket, s ahol sok, vagy ismeretlen autót látnak, ott regisztrálják a vendégeket. A tulajdonosnak pedig hátrahagynak egy felszólítást, amelyben vagy az adó befizetésére kötelezik, vagy arra, hogy igazolja a mentességre való jogosultságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!