Hírek

2006.08.20. 18:44

Zarándokokat gyilkoltak meg háztetőkről Bagdadban

Legalább tizenöt ember életét vesztette, kétszáztizenhét megsebesült a síita zarándokokat ért támadásokban vasárnap Bagdadban – közölte az iraki egészségügyi minisztérium.

Cs. E.

Orvlövészek vették célba háztetőkről a főváros északi, Kazimíja negyedében lévő síita szenthelyhez vonuló zarándokokat. Szemtanúk közlése szerint fegyveresek egy szunnita mecsetből is lőtték a vallási ünnepség résztvevőit. Az iraki rendőrök négy támadót lelőttek, hármat őrizetbe vettek.

A hét végén több ezer síita hívő érkezett a 799-ben Bagdadban mártírhalált halt Musza al-Kázímnak, a síizmus 12 imámja közül a hetediknek a tiszteletére minden évben megrendezendő kétnapos ünnepségsorozatra. Az imám halálának évfordulóján az iraki főváros legnagyobb mecseténél minden évben menetet tartanak. A fekete ruhás zarándokok csoportokban vonulnak el a szent hely előtt, eközben vasláncokkal korbácsolják magukat. Tavaly 965 hívő életét vesztette, több mint 800-an megsebesültek, mert tolongás tört ki a síita szentélybe vezető hídon, miután a tömegben elterjedt a hír, hogy öngyilkos merénylet készül.

Bagdadban hétfőn folytatódik a megbuktatott iraki elnök bírósági pere. Szaddám Huszeinnek most azzal a váddal kell szembenéznie, hogy 1988-ban mérges gázt vetett be a lázadó kurdok ellen. Az úgynevezett Anfal hadműveletben csaknem százezer civil meghalt, és háromezer települést romboltak le a diktátor csapatai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!