Hírek

2006.10.02. 14:58

Bizalmi szavazás Gyurcsányról

Pénteken bizalmi szavazást kér maga ellen Gyurcsány Ferenc a parlamentben. Ha nem szerzi meg a képviselők felének támogatását, le kell mondania. Ha igen, megerősödve élheti túl a válságot.

Újvári Miklós

Pénteken a rendszerváltás után először bizalmi szavazásra kerül sor a parlamentben a kormányfő személyéről és a kormány programjáról. A szavazást maga a kormányfő kérte, célja pedig bemutatni, hogy a kormánykoalíció pártjai mögötte állnak.

Gyurcsány Ferenc hétfőn rövid bejelentést tett a sajtó előtt. Közölte: péntekre rendkívüli ülésnap összehívását kezdeményezte, és ott bizalmi szavazást kér a kormány programjáról, az egyensúlyteremtésről, a reformokról, a fejlesztésekről. Gyurcsány nyilvánvalóan az önkormányzati választási vereség miatt kényszerül erre a lépésre, de valószínű, hogy mind az MSZP, mind az SZDSZ frakciója kiáll mellette. A szocialista képviselőcsoport egyszer már szavazott róla azóta, hogy nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde, és egyhangúan a folytatás mellett döntöttek. Ráadásul ez a frakció egyfajta cinkosa is Gyurcsánynak, hiszen Balatonőszödön májusban már végighallgatták Gyurcsány dörgedelmeit, de őszig mindenki titokban tartotta az ott elhangzottakat.

Az önkormányzati választások azonban súlyosan érintették a szocialisták megyei elitjét. Sok polgármesteri, megyei képviselői, városi testületi pozíciót veszítettek az MSZP-sek a megszorító intézkedések és az őszödi beszéd miatt. Meglehet, a frakcióban is sokan neheztelnek emiatt Gyurcsányra. Ez a néhány nap azonban aligha elegendő arra, hogy a párton belül bármilyen erős ellenzék szerveződjék, lehetséges utód emelkedjék ki.

Az SZDSZ az elmúlt napokban, sőt, a választási végeredmény láttán is kiállt Gyurcsány mellett, igaz, már nem a személy, hanem a program fontosságát hangsúlyozva. A kisebbik koalíciós pártnak nem érdeke a kormányfőváltás, előrehozott választások pedig akár kiesését is jelentenék a parlamentből.

A bizalmi szavazás intézményét az Alkotmány írja le. Két formája létezik: egyik esetben egy meglévő indítványhoz kapcsolja a kormányfő a bizalmi kérdést, a másikban önálló bizalmi szavazást kér. A mostani az utóbbi eset. Ha a kormány nem kapja meg a parlamenti képviselők több mint felének támogatását, kénytelen lemondani. Ilyenkor az államfő új személyt jelöl meg kormányalakításra. Ha ez a személy negyven napon belül nem kapja meg a többséget, az államfő feloszlathatja az Országgyűlést és új választásokat írhat ki. Akkor is új választás jön, ha a parlament 12 hónapon belül legalább négy esetben megvonja a bizalmat a kormánytól. Ezekre szinte alig van esély.

A bizalmi szavazás inkább a saját frakciók megfegyelmezésének eszköze. Ilyenkor a képviselőknek számot kell vetni azzal a lehetőséggel, hogy a kormányfő megbuktatása mennyit árt saját pártjuknak, illetve hogy ezzel akár a hatalmat is elveszíthetik. Orbán Viktor ezért nevezte Gyurcsány indítványát ócska trükknek. A Fidesz elnöke hétfőn azt közölte, hogy 72 órán belül azt várja el az MSZP-től: menessze a miniszterelnököt, méghozzá bizalmi szavazás helyett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. Ebben az esetben meg kellene nevezni az új kormányfőt is. Ha ez csütörtökig nem történik meg, a Fidesz péntekre tömegtüntetést hív össze a Kossuth térre.

A Fidesz szerint minél tovább marad hivatalában a miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj; a gazdaság helyzetét stabilizálni és a válságot kezelni csak egy nemzeti egységet megtestesítő, pártoktól kellő távolságot tartó, korlátozott mandátumú szakértői kormánnyal lehet. Orbán szavaira rímelt hétfőn a pénzpiac: a bizalmi szavazás hírére két forinttal gyengült a forint euróhoz viszonyított árfolyama.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!