Hírek

2006.10.06. 11:21

Bizalom Gyurcsánynak és a kormánynak

Bizalmat szavazott 207 igen szavazattal 165 nem ellenében a parlament Gyurcsány Ferenc kormányfőnek és a kabinetnek pénteken. A képviselők közül a koalíciós pártok és a független képviselő támogatták a kormányt, az ellenzék viszont nemmel voksolt.

fk

Pénteken megkezdődött a Parlament történelmi jelentőségű ülésszaka: a bizalmi szavazás a Gyurcsány-kormányról. A szavazást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérésére rendelte el Szili Katalin házelnök.

A miniszterelnök szavazás előtt tartott beszédében kijelentette: békét és nyugalmat szeretne az országban. Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság előtt bocsánatot kért. A politikus kiemelte, hogy nem volt bátorságuk kiállni az állampolgárok elé.

Ötven perces beszédében a kormányfő vállalta a teljes felelősségét azért, hogy kormánya "nem volt egyértelmű." - "Az elmúlt években sok esetben amit tettünk, az annak megmagyarázása volt, hogy miért nem kellenek a reformok" - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő külön elnézést kért nyers, durva stílusáért, minősíthetetlen szavaiért.

Ugyanakkor a politikus kijelentette: nem hamisították meg az ország gazdasági helyzetének adatait. "Az őszödi beszéd ilyen értelmezése maga a hazugság" - közölte Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint nincs szükség új rendszerváltásra. Kiállt amellett, hogy a harmadik Magyar Köztársaság jobb, élhetőbb, mint elődje.

A szocialista miniszterelnök beszédében az ellenzéket okolta azért, hogy a politikai morál mélyponton van Magyarországon.

Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője szerint az ország stabilitásához szükséges intézkedésekhez szükséges az emberek és a Parlament bizalma is. Ugyanakkor a szocialista politikus szerint erre tökéletesen megfelelő a Parlament többségének bizalma.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint ha nincs teljesítmény, akkor marad a retorika. A politikus szerint Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania. Az ellenzéki szónok szerint fontos lenne meghallgatni az emberek véleményét is a reformok kapcsán. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a Gyurcsány-csomag éves szinten 50-60 ezer forintot vesz el a háztartásoktól és hiányolta ezen összegek útjának az átlátható, követhetővé, ellenőrizhető módját.

A frakcióvezető csípős hangvételű beszédében felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy a politikai felelősség nem egyenlő a jogi felelősséggel, mert inkább lelkiismereti kérdés mintsem jogi procedúra.

Kuncze Gábor nem tudja miért kellene megfogadnia a Fidesz tanácsát. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint Sólyom Ferenc köztársasági elnök téved, és a liberálisok nem morális véleményt alkotnak, mikor igennel szavaznak Gyurcsány Ferencre és programjára. A politikus hangsúlyozta, hogy a szavazás a demokrácia és az utcai csőcselék közötti választásról szól.

Semjén Zsolt bűnbánati mutatványnak nevezte Gyurcsány Ferenc produkcióját és felhívta a figyelmét arra, hogy a bűnbocsánatnak többek között a bűn bevallása a felvétele. A bevallás pedig nem azonos a lebukással. A politikus hangsúlyozta: a bizalmi szavazás fából vaskarika, mivel a kormánypárti képviselők a haszonélvezői Gyurcsány Ferenc hazugságainak. "Hogyan tiltakozhatunk az ellen, ha Funar, vagy Slota szidja az országot, mikor a saját miniszterelnökünk teszi ugyanezt?" – tette fel a költői kérdést Semjén Zsolt.

Dávid Ibolya kijelentette: a megszorításra szükség van, de csak ésszerű formában. Az MDF elnöke és frakcióvezető-helyettese szerint csökkenteni kell a munkavállalókat és munkáltatókat sújtó adóterheket, de növelni kell a fogyasztási adókat. A politikusasszony kiemelte, hogy tiszta kezekre van szükség Magyarországon.

Veress János pénzügyminiszter tagadta azt, hogy eltitkolták volna a gazdasági adatokat a választások előtt. A politikus szerint a Pénzügyminisztérium honlapján minden adat már március 10-én közzétételre került. (Ellenőriztük: nem. áprilisban tették közzé az államháztartás márciusi hiányát ezekkel a szavakkal: "az államháztartás hiánya kevesebb az előrejelzettnél. Az éves várható hiány a GDP arányában 6,6 százalék." Azóta kiderült, hogy a hiány mértéke meghaladja a 10 százalékot. szerk.)

Kóka János gazdasági miniszter szerint az utcai zavargásoknak köszönhetően már egy komoly befektető lemondta magyarországi befektetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!