Hírek

2006.10.14. 08:44

Egymillió üres állás az unióban

Egymillió állásajánlat között csemegézhet az, aki az unióban szeretne dolgozni. Ennek ellenére csatlakozásunk óta csak negyven-ötven ezer magyar munkavállaló fordult meg az unió más országaiban.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Ausztriában a téli szezonban is várják a más országokból érkező felszolgálókat, szakácsokat
[/caption]Spanyolországban 18 ezer eurós bruttó éves fizetéssel – ami mintegy havi bruttó 405 ezer forintnak felel meg – várják a karosszéria-lakatosokat, autófényezőket. Ausztriában a téli szezonban is várják a felszolgálókat, szobalányokat és szakácsokat. Írországban egyebek között kőműveseket keresnek, heti bruttó 400 fontos (160 ezer forintos) fizetéssel. Angliában a nyelvet beszélő esztergályosok öt fontos (mintegy kétezer forintos) órabérért helyezkedhetnek el. Németországban egyebek között lakatosokat keresnek, bruttó 1700 eurós(460 ezer forintos) havi bérrel. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján (www.afsz.hu) további állásajánlatok között lehet válogatni.

Egymillió üres álláshely van az Európai Unióban – mondta el érdeklődésünkre Kovács Géza, a Foglalkoztatási Hivatal Nemzetközi és Migrációs Főosztályának vezetője. Ezek között szinte mindenki találhat magának megfelelőt. Ennek ellenére az uniós polgárok kevesebb mint két százaléka dolgozik külföldön. A magyarok sem szívesen mennek más országba, főként a gyenge nyelvtudás miatt. Becslések szerint hazánk uniós csatlakozása óta negyven-ötven ezer honfitársunk fordult meg az EU munkaerőpiacán.

Ha valaki mégis külföldre megy, akkor elsősorban Ausztriát, Németországot, Angliát vagy Írországot választja célpontul. Ausztria és Németország nem nyitotta meg munkaerőpiacát a magyarok előtt, hanem kormányközi egyezmények révén meghatározott számú munkavállalót enged be legálisan. Németországba évente kétezer magyar mehetne dolgozni. Ezzel szemben szeptemberig csak 250-en jelentkeztek, közülük eddig 150-en kaptak engedélyt. Ausztriába 1800 magyar mehetne ötven hétre dolgozni. Eddig 480 munkavállaló jelentkezett az idén, közülük 230-an kaptak már engedélyt. Nagy-Britanniában tavaly és az idén mindössze hatezer magyar munkavállalót jegyeztek be.

A szórakoztató, jól fizető állás a nyerő

A magyar huszonévesek szórakoztató munkát keresnek, amely lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre, és ráadásul jól is fizet. Az Opel és a KRC Research nyolc európai ország huszonéves fiataljainak körében végzett kutatása szerint a magyarok nem hajlanak a kompromisszumokra. Minden európai társuknál jobban igénylik, hogy a munka szórakoztató legyen: 81 százalékuk tartja ezt fontosnak. A jó fizetést, illetve a szakmai fejlődési lehetőséget egyaránt 79 százalékuk részesíti előnyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!