Hírek

2006.10.13. 18:34

Gazdasági büntetés Phenjannak

A korábbi amerikai javaslattal szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem katonai, hanem gazdasági büntető intézkedésekről dönthet szombaton Észak-Koreával szemben. Az erről szóló határozatról már pénteken megszületett az elvi megállapodás.

Csák E.

A világszervezet hosszas egyeztetés után és kompromisszumok árán kíván szankciókat alkalmazni azért, mert Phenjan föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre. A nagyhatalmi egyetértés részét képezi, hogy az orosz támogatásért cserébe Washington elfogadta Moszkva álláspontját, s kétoldalú ügyként kezeli a grúz-orosz viszályt.

A dél-koreai hadsereg a lehetséges nukleáris háborúra való felkészülés jegyében az új fenyegetéséhez igazítja reagáló képességeit az Észak-Korea által bejelentett atomfegyver-kísérlet után. Mint azt a dél-koreai vezérkar szóvivője Szöulban közölte, „megváltozott a helyzet, ezért természetes dolog a hadsereg készültségi szintjének ellenőrzése új körülmények között”. A Yonhap hírügynökség ezt megelőzően úgy értesült, hogy a vezérkar azt javasolta a kormánynak: biztosítsanak Szöul számára olyan célfegyvereket, amelyek képesek megsemmisíteni nukleáris töltettel ellátott észak-koreai rakétákat. A Global Security kutatóintézet igazgatója, John Pike szerint Phenjan már hat atombombával rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!