Hírek

2006.10.06. 07:18

Gergényi: a rendőrség áll a vizsgálat elé

Mindenkinek szíve joga, hogy vizsgálatot kezdeményezzen arról, jogszerű volt-e a rendőrség beavatkozása az MTV-székház ostromakor

Sz. Sz.

Mindenkinek szíve joga, hogy vizsgálatot kezdeményezzen arról, jogszerű volt-e a rendőrség beavatkozása az MTV-székház ostromakor – mondta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány arra reagálva, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben (EP) bírálta a magyar rendőröket.

Gál Kinga, néppárti képviselő szerdán Brüsszelben, az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának ülésén tájékoztatást adott a szeptember 18-i eseményekről. Itt kifejtette, hogy szerinte a jogállamiság kerül veszélybe, ha a rendőrség brutális eljárást, aránytalan retorziót alkalmaz. A néppárti képviselő levélben fordult Petrétei József rendészeti miniszterhez a rendőrségi túlkapások kivizsgálása érdekében.

Gál Kinga szerint akár még a strasbourgi Emberjogi Bíróság elé is lehetne vinni az túlzó rendőri intézkedések ügyét. A bizottsági tájékoztató után vita alakult ki, miután Lévai Katalin szocialista képviselő hangulatkeltőnek nevezte a fideszes politikust. Szerinte a rendőrség fellépése az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlata alapján megalapozottnak minősülne Strasbourgban. A testület úgy döntött, levélben tájékozódást kér a magyar hatóságoktól.

„A rendőrség áll a vizsgálat elé”– közölte Gergényi Péter. A rendőrfőkapitány kifejtette: az előzetes letartóztatásban lévők a vallomásukban nem utaltak arra, hogy előre eltervezett, kormánypárti felbujtó által szervezett akcióról lett volna szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!