Hírek

2006.10.22. 11:31

Két emlékmű, két 1956?

Holnap 19 óra 56 perckor keresztelik át a Felvonulási teret 56-osok terének. Itt állítják fel az első nagy emlékművet, amely megosztja az ötvenhatosokat. A Műegyetemnél hétfőn délután avatnak egy szoborcsoportot, ez a jelek szerint már megfelel a szabadságharcosoknak.

Csontos Tibor

Az 56-osok Szövetsége közleményben kérte: Magyarország tekintélyének megőrzése miatt is október 23-án együtt ünnepeljenek az egykori szabadságharcosok. A közös ünneplést egy szoborvita is beárnyékolja.
Holnap este avatják a forradalom emlékére készült első nagy emlékművet a Felvonulási téren, amelynek elnevezése ezzel együtt 56-osok terére változik.

A névváltozást pontosan 19 óra 56 perckor teszik majd közzé. Az emlékmű elkészítésére kiírt pályázatra hetvenheten jelentkeztek, a zsűri döntése alapján  I-YPSZILON alkotócsoport terve valósult meg.
Az ötvenhatosok közül néhányan a hatszáz millió forintba került emlékműnek már a tervét is támadták, mondván, ez az ultramodern felfogás nem illik az ötvenhatos hagyományokhoz és szellemiséghez, ráadásul - a megtorlásokra utalva - akasztófaerdőre emlékezteti őket, amiből elegük van. Mindemellett úgy vélik, a mai - miként jellemezték - "kommunista utódkormány" ne építsen ötvenhatos emlékművet a forradalom áldozatainak.

" A Szövetség tagjainak egy része valóban bojkottálja az emlékművet" - mondja Czeglédi József, az 56-osok Szövetségének országos ügyvezető elnöke. - " Wittner Mária, Rácz Sándor közölte, nem vesz részt az avatásán. Ezt természetesen mindenkinek tudomásul kell venni. De a forradalom különböző részetvevőinek, a reformereknek, az utcai harcosoknak, az emigrációban élőknek nagyobb megértéssel kellene viseltetniük egymás iránt.

A forradalmat senkinek sem szabad kisajátítania, abból másokat érdemtelenül kirekesztenie. Ez az egész nemzet ügye. Abban mindenki egyetért, hogy az ötvenhatos forradalom világtörténelmi esemény volt, amely jelentősen befolyásolta a legújabb kori történelem alakulását. A világ ötven év múlva is ránk figyel, és azt látja, nincs társadalmi megegyezés a forradalom megünneplésében."

Hozzáteszi, hogy az ötvenhatos forradalomban a függetlenségért, a demokráciáért vívott harc a nemzet egységét szimbolizálta, aminek ma nyoma sincs. "Elszomorító, hogy képtelenek vagyunk méltó módon együtt ünnepelni " - jegyzi meg Czeglédi József.

A szabadságharcosok jelentős része közösséget vállalt az emlékművel, köztük van Fónay Jenő is, az egykori halálraítélt, aki a Politikai Foglyok Szövetségének elnökeként üdvözölte megvalósulását. Az avatóbeszédeket az egykori ötvenhatos elítélt, Kosáry Domokos akadémikus, az Emlékbizottság elnöke és Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke mondja majd.

Ugyancsak holnap, délután tizennégy órakor, Vízy E. Szilveszter akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének beszédével avatnak emlékművet a Műegyetem előtti Duna-parton: az emberalakokat ábrázoló kompozícióból lendületes női alak tör a Duna irányába. A szoborcsoport a Műegyetem elől indulók lendületét igyekezett megörökíteni, azt a pillanatot, amiért ezt a helyszínt az ötvenhatos forradalom bölcsőjének is nevezik.

Az Emlékév programjáról szóló kormányhatározat melléklete azt tartalmazza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kordinálja, hogy méltó és az ötvenhatos szervezetek saját értékrendjének megfelelő megemlékezésekre és emlékhelyek létesítésére is legyen mód. A határozat előtt a parlamenti pártok vezetői megegyeztek abban, hogy ne csak a Felvonulási téri emlkémű felavatására kerüljön sor, hanem legyen egy olyan is, amelyet minden ötvenhatos szervezet magáénak érez és elfogad. E szervezetek a Műegyetemet találták a legmegfelelőbb helyszínnek, melynek vezetése javasolta azt a helyet, ahol a szoborkompozíciót végül felállították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!