Hírek

2006.10.04. 06:30

Patthelyzet a közgyűlésekben

Megfúrhatják a polgármestereket az ellenkező párttöbbségű képviselő-testületek

Tibay Gábor

Megnehezítheti, de akár el is lehetetlenítheti a településvezetést az a felállás, amikor a polgármester mögött álló testület többségét a városvezető politikai ellenfelei adják. Ismét több példa van erre az országban.

Több megyében és településen mutatkozik sajátos felállás vagy patthelyzet azután, hogy az önkormányzati választásokat követően egyenlő számú szavazatot szereztek a politikai ellenfelek. A megállapodás sürgető, kompromisszum hiányában ugyanis a testületek munkája lehetetlenülhet el. Több településen az a helyzet állt elő, hogy a polgármester mögött más pártállású testületi többséggel alakulhat meg az önkormányzat: ez az eddigi példákat látva rendszerint háborúsághoz vezet.

„A közgyűlés elvonhatja vagy korlátozhatja a polgármester jogait” – említi a legfontosabb összeütközési pontot Kiszelly Zoltán politikai elemző. A polgármesterek hatáskörébe delegált jogok közül elődlegesek a gazdasági, szerződéskötési jogosítványok és a helyi média kérdése, de a polgármesteri pénzkeretet is megvonhatja a testületi többség. Az önkormányzati médiát kiemelt helyen említi a politológus: a testületi újságban vagy városi televízióban négy éven keresztül dominálhat a nagyobb erőt képviselő párt, márpedig a helyi ügyekről a polgárok többsége a helyi médiából tájékozódik.

Kiszelly Zoltán hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, ha sikeres a pártközi együttműködés, az mindenképpen a polgármestert erősíti, mivel ő aratja le a babérokat: a választók ugyanis rendszerint a polgármesterrel azonosítják a település vezetését. A politológus szerint a független, vagy civil szervezetek színeiben induló képviselők lehetnek a mérleg nyelvei, mivel szavazataikkal eldönthetik, melyik politikai frakció lehet a gyakran patthelyzetben lévő testületek legerősebbje.

Budapest V. kerülete a fentiek tekintetében állatorvosi lónak számított az előző ciklusban: a szocialista Steiner Pál polgármestert a Fidesz az egyik kisebbségi képviselő és a Jobbik támogatását megszerezve próbálta ellehetetleníteni. Sikerrel, mivel Steiner akkor igazi erős emberrel kellett megküzdjön: azzal a fideszes Rogán Antallal, aki most vasárnap meg is nyerte a kerületi polgármester-választást. Steiner valamennyi, közgyűlés által ráruházott jogát elvette a jobboldal, és megszavazta azt is, hogy a testület bontsa fel a szerződést az önkormányzat lapjának kiadójával, s azonnali hatállyal mondjon fel az ugyancsak a kerület pénzén működtetett City TV főszerkesztőjének.

A polgármester és a testület közötti konfliktusokból kirobbanó belháború másik budapesti példája Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester esete. Nagyot a képviselő-testület a Várkert Bazárral kapcsolatos szerződések miatt függesztette fel MDF-MSZP együttműködéssel – később aztán a bíróság helyezte vissza jogaiba a polgármestert.

A mostani választásokon több megyében és településen is patthelyzet van, így nem lesz könnyű dolguk a megválasztott vezetőknek. Nyíregyházán Csabai Lászlóné szocialista polgármester mögött a Fidesz, a Magosz és a Nemzeti Fórum közös koalíciója 26 fős lehet, a közgyűlés pedig 48 fős. Gyulán Perjési Klára (MSZP-SZDSZ) mögött Fidesz többségű lett a választott testület.

A Somogy megyei közgyűlésben akár nagykoalíció is alakulhat: hétfőn azt jelentette be az MSZP és a Somogyért Egyesület megyei vezetése, együttműködne a győztes Fidesszel. A két szervezet együttesen szerzett húsz mandátumot, annyit mint a legnagyobb ellenzéki párt egyedül a negyven tagú közgyűlésben. A Fidesz úgy nyilatkozott: hajlandó az együttműködésre, de csak akkor, ha a párt adhatja a közgyűlési elnököt – márpedig ezt a posztot eddig Gyenesei István, a Somogyért Egyesület szocialisták által támogatott jelöltje töltötte be.

A Heves megyei közgyűlésben szintén tökéletes a patthelyzet: a szocialisták 20 mandátumával szemben az ellenzéki összefogás 20 képviselője áll – a politikai egyeztetések ez esetben is megindultak a helyzet feloldására. A jogszabályok szerint a testületi tagok mandátuma a választás napján lejár, így akár a munkát is ellehetetlenítheti a hiányzó megegyezés. Ha pedig a közgyűlés megalakulás híján a törvényi határidőig nem készít költségvetést, az a testület feloszlatásával és új választások kiírásával járhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!