Hírek

2006.12.07. 17:02

Ezernyi boltba jutott hamis áru

Országszerte több mint ezer boltba került lejárt szavatosságú áru a törökbálinti élelmiszerbotrányban érintett raktárakból. A M.E.G.A csoportnál több mint száz tonna élelmiszert foglaltak le.

Tóth Marcella - Frankó Marianna

A törökbálinti logisztikai központban a szokásos medrében folyik az élet, teherautók jönnek-mennek. Csak a M.E.G.A. TRADE telephelye környékén nagy a csend: a vizsgálódó rendőrök egy kis csoportján kívül egy lélek sem mutatkozik. Az ajtókon pecsét jelzi, hogy a cég ellen vizsgálatot folytat a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrzési Szolgálat.
„Újabb áruszállító teherautók nem érkeznek. Most már csak a hatóságok járnak ide, az igazi nagy felfordulás hétfőn volt” – mondta a telephelyhez vezető utat kézségesen mutató biztonsági őr.

A cégcsoport tulajdonában vannak azok a raktárak, amelyekben nagy mennyiségű lejárt szavatosságú élelmiszert címkéztek át az elmúlt időben – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Virsinger György. A Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője szerint a M.E.G.A. Trade Kft., a M.E.G.A. Trade Dis Kft., a M.E.G.A. Food Kft., a M.E.G.A. Food Dis Kft. és MEGA Logistik Kft. tartoznak ahhoz a cégcsoporthoz, amely a feltételezés szerint a nagy mennyiségű áruhamisításban érintett.

Az átcímkézésre pénteken, a már felfüggesztett engedélyű raktárépületben tartott utóellenőrzés során derült fény. Az állatorvosok akkor vették észre, hogy acetonnal leszedik a termékek címkéit és újakat nyomtatnak. Azóta kiderült: a feltehetően ukrán, izraeli, osztrák és magyar tulajdonban lévő cégek raktáraiban az elmúlt napokban száz tonnánál is nagyobb mennyiségű, összesen négyszáz tételre tehető áruféleséget csomagoltak át.

A vizsgálat szerint a szavatossági időt a profi módon hamisították a címkéken, illetve valótlan dokumentumokkal látták el a termékek jelölését. Számos esetben új, színes címkéket nyomtattak az élelmiszerekhez, az eredetieket pedig vegyszerrel leoldották a csomagolásról. Még a lekvárok fémkupakjaira nyomtatott szavatossági időt is meg tudták hamisítani.

A törökbálinti raktárakban lekvárokat, müzliket, félkész élelmiszereket, tejtermékeket, csokoládékat csomagoltak át. A sajtótájékoztatón bemutatott termékek között olyat is lehetett találni, amelynek már 2002-ben, 2003-ban lejárt a szavatossági ideje, a csomagolásokon mégis 2007-es lejárati időt tüntettek fel. Az egyik raktárban az ellenőrök egy illegális tojáscsomagoló üzemre is bukkantak. Itt egymillió tojást láttak el hamis papírokkal.

Az átcsomagolt termékek az egész országba eljutottak, sok helyen a boltok pocaira is kikerültek. Ezért az állomás 1200 üzletet, elsősorban nagy áruházláncokat már utasította arra, hogy vonja vissza a listán szereplő, lejárt szavatosságú árukat.  A hét végéig valamennyi helyen bevonják a gyanús termékeket, és elrendelik megsemmisítésüket. Ugyanakkor az átcsomagolt élelmiszereknek eddig nem volt bizonyítható egészségkárosító hatása. Mint Virsinger elmondta: a termékekből a raktárak biztonsági őrei is fogyasztottak.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat a rendőrség nyomozást rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Ha ez bebizonyosodik, három évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

A hipermarketek már kivonták a hamis árukat

Már szerdán estére lekerültek a Tesco áruházak polcokról a törökbálinti raktárakból származó termékek – mondta el érdeklődésünkre Hardy Mihály, az áruházlánc kommunikációs igazgatója. A Tesco esetében ötvennél kevesebb azoknak az árutípusnak a száma, amelyeket vissza kellett vonniuk.

Az esettel kapcsolatos lépésekről csak később, a rendőrségi vizsgálat eredményeinek ismeretében döntenek majd. Az áruházból nem kerülhetett vissza lejárt szavatosságú termék, mert azokat lezárt konténerbe teszik és megsemmisítik – hangsúlyozta Hardy Mihály.

Az Auchan áruházakba körülbelül harmincféle termék került az átcsomagoló raktárakból, de ezeket már kivonták a polcokról  – mondta el érdeklődésünkre Gillemot Katalin, a lánc kommunikációs vezetője. A problémát az okozta, hogy a már lejárt szavatosságú termékek dokumentumai és a rajtuk lévő címkéket olyan profi módon hamisították meg, hogy azok az ellenőrzések ellenére kikerülhettek a polcokra.

Ezek is érdekelhetik