Hírek

2006.12.26. 17:34

Szaddam Huszeint felakasztják

A kivégzés pontos időpontját még nem tűzték ki, de vélhetően minél hamarabb végrehajtják

fk

Harminc napon belül kivégzik Szaddam Huszein volt iraki elnököt, miután az ország legfelsőbb bírósága visszautasította fellebbezési kérelmét. A kivégzés pontos időpontját még nem tűzték ki, de vélhetően minél hamarabb végrehajtják, mivel a diktátor halála valamennyire csillapíthatja az Irakban tomboló polgárháborút.

Szaddam Huszein perében november 5-én mondta ki a bagdadi bíróság a halálos ítéletet Dzsulail falu 148 síita lakosának lemészárlása miatt. A diktátor ellen több per is folyik, ám mivel az ítélet érvényes, azt a többi eljárásra való tekintet nélkül végrehajtják. Dzsulailban 1982-ben azért végezték ki a falu férfilakosságának nagy részét, mert a település közelében támadás érte a diktátor konvoját. A 13-87 év közötti áldozatokat megkínozták és felakasztották. Többek között ezért döntött akasztás mellett a bagdadi bíróság.

Szaddam Huszein 1978 és 2003 között állt Irak élén. A diktátort teszik felelőssé az irak-iráni háború egymillió áldozatáért, az Anfal-hadműveletben elpusztított mintegy kétszázezer kurd életéért, valamint a titkosrendőrség által megkínzott és kivégzett több tízezer ártatlan emberért.