Hírek

2006.12.08. 06:11

Szomszédom elzárta a vizet, ott álltam beszappanozva

Olvasónk reggel nyolc órakor, fürdéskor egyszer csak azt vette észre, hogy elzárták a vizet. Mint kiderült, az egyik lakó tette, értesítés nélkül. Mert nála felújítás van.

BAMA

Az emberi együttélésnek vannak szabályai, amelyek nagy része íratlan – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Ilyen például az is, hogy ha felújítás, átalakítás, egyéb munkálatok vannak lakásunkban, és ahhoz el kell zárni valamelyik közművet, akkor azt megfelelően készítsük elő. Az elzárás ugyanis alapvetően nem zavarhatja házbeli tulajdonostársainkat. Értesítési kötelezettségünk van tehát. A lépcsőházban jól látható helyre ki kell írni az időpontot, amikor a lakók nélkülözni kénytelenek a vizet, gázt, villanyt. Megtehetjük, hogy a postaládákba dobunk be erről értesítő cédulát. Ez fáradságosabb, de biztosabb módszer. Gondoljuk arra, mit élnénk át mi hasonló helyzetben.

Előfordulhatnak persze váratlan esetek. Hirtelen kilyukad például a radiátor, és amíg megjavítják, mondjuk másfél órára, el kell zárni a fűtést. Az ilyen helyzeteket persze nem lehet előre megjósolni. De egy lakásátalakításnál más a szituáció. Sajnos annak ellenére, hogy a lakó fittyet hányt az együttélés szabályaira, egy ejnye-bejnyén túl nem sokat tehetünk.

Megtörténhet, hogy valakit a fenti gondatlanság miatt súlyos kár ér. Ilyenkor elképzelhető, hogy a bíróság kártérítést állapít meg számára – tette hozzá dr. Schneider Péter. De ez valószínűleg hosszadalmas és nehézkes, akár évekig tartó bizonyítási eljárás eredménye lehet.

Ezek is érdekelhetik