Hírek

2006.12.11. 16:55

Többezer fegyenc éhségsztrájkol Romániában

Negyedik napja tart Románia történelmének legnagyobb börtönlázadás-sorozata. Az ország 26 büntetésvégrehajtási intézetének lakói a rossz körülmények, a cellák túlzsúfoltsága és az élelem gyenge minősége ellen tiltakoznak. Hétfőn már összesen hatezer elítélt utasította vissza az élelmet, a fegyencek a börtönök rácsain égő fáklyákként lógatták ki meggyújtott ruháikat és a lepedőket, miközben hangosan kiabáltak a járókelőkre.

T. Benedek László, Kolozsvár

A tiltakozási hullám a Brassó megyei Feketehalom börtönében kezdődött pénteken, a fegyencek a Nati Meir parlamenti képviselő által kezdeményezett törvényjavaslat elfogadásának késése miatt szerveztek zendülést. Az indítvány alapján az öt év alatti szabadságvesztéssel sújtottak kollektív amnesztiában részesülnének, ily módon enyhítve a zsúfoltság okozta áldatlan állapotokon.

Nati Meir, aki eleinte hevesen érvelt a törvényjavaslat mellett, maga is megrettenni látszik a következményektől: legutóbbi nyilatkozatában nyugalomra intette a rabokat. Eközben Calin Popescu Tariceanu kormányfő sürgős megbeszélésre hívta az igazságügyminisztert és az országos börtönigazgatóság vezetőjét, hogy a fegyencek követeléseiről tárgyaljon.

Ezek is érdekelhetik