Hírek

2007.01.25. 13:42

Gusztos főállássá tenné a parlamenti képviselőséget

Az összeférhetetlenségi szabályok drasztikus szigorításával kizárólagos főállássá tenné a parlamenti képviselőséget Gusztos Péter. A liberális politikus csütörtökön nyújtotta be indítványát a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítására.

BAMA

A liberális honatya javaslata szerint a parlamenti képviselők más kereső foglalkozást nem folytathatnának, díjazást kizárólag a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység végzéséért - tudományos, oktatói, művészeti munka - fogadhatnának el. Ajavaslat elfogadása esetén - amihez kétharmados többség szükséges - ez a passzus szinte azonnal, nyolc napon belül életbe lépne. Gusztos Péter közölte: a parlamenti képviselőséggel összeférhetetlennek minősítené az önkormányzati képviselőséget - ide értendő a megyei közgyűlés elnök posztja is - és a polgármesterséget. Ez a rendelkezés 2010-től, a következő parlamenti ciklus kezdetétől lenne hatályos, a jelenlegi ciklusban még e tisztségekért is kaphatnának díjazást az érintettek. A liberális politikus indítványa teljesen megszüntetné azt a lehetőséget is, hogy országgyűlési képviselők állami, önkormányzati gazdasági társaságokban vezető tisztséget, vezető testületi, felügyelő bizottsági tagságot vállaljanak.

Gusztos elmondta, az indítványáról nem egyeztetett előzetesen sem a saját frakciója, sem más képviselőcsoportok tagjaival.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!