Hírek

2007.03.23. 16:58

A horvátok megköszönték a Kalasnyikov szállítmányt

É. S.

„Nagyon jól emlékezünk és nagyra értékeljük a másfél évtizeddel ezelőtti magyar „Kalasnyikov segítségnyújtást”, amelyet akkor „különböző műszaki áruknak” hívtak” – jelentette ki tegnap Budapesten a horvát védelmi miniszter.

A Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel tárgyaló Berislav Roncevic elmondta, hogy nagyon örül, hogy a magyar határőrök és vámosok  ezekben a dobozokban, akkor porszívót és más műszaki cikkeket véltek felfedezni. „Ennek köszönhetően ma az én gyerekeim, és a fiatal generáció demokráciában élhet” – hangoztatta a horvát tárcavezető. Roncevic arra emlékeztetett, hogy Horvátország brutális fegyveres agressziónak volt kitéve, amely 15 ezer áldozattal járt, s máig nem tudnak mintegy 1.100 horvát állampolgár sorsáról.

Az Antall-kormány idején kivitt magyar Kalasnyikov szállítmány létezését évekig tagadták, s hivatalosan még nem erősítették meg. Szekeres Imre a tárgyaláson kijelentette, hogy Magyarország minden támogatást megad Horvátország NATO-csatlakozásának elősegítéséhez, átadják a csatlakozás során szerzett tapasztalatokat, és örömmel vállalják a szövetség és Horvátország közötti összekötő szerepet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!