Hírek

2007.03.29. 06:29

A végrendelet nem játék

Olvasónk szeretné, ha egyenes ági leszármazó és felmenő híján vagyona unokatestvérére szállna. Van azonban egy édestestvére is. Arra kíváncsi, hogyan kell végrendeletet készíteni.

Rados Virág

Sokan nem törődnek a végrendelet kérdésével, környezetük pedig, úgymond illendőségből nem figyelmezteti erre őket. Talán azért, mert a halál tabutéma lett, ami nagy hiba. Nem élünk örökké, és nyilván nekünk sem mindegy, kire száll a vagyonunk.

Ha ez a személy megegyezik törvényes örökösünkkel, nincs szükség végrendeletre. De mi van, ha nem? Ezért jól teszi a kedves olvasó, hogy intézkedik – mondja ügyvéd szakértőnk. Az ő törvényes örököse valóban az édestestvér volna.

Végrendeletet többféleképpen készíthetünk. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a saját kezű, folyóírással, tollal írott testamentum. Ehhez nem kellenek tanúk. Az örököst jól azonosíthatóan jelöljük meg: nevén kívül tüntessük fel születési helyét és idejét, valamint anyja nevét.
A dokumentum minden oldalát számozzuk meg, lássuk el dátummal, és írjuk alá. Célszerű az örökösnek is adni belőle egy példányt. Ennek szintén eredetiben, az imént ismertetett módon kell készülnie.
A géppel írott végrendelethez már két tanú is kell.

Ügyvéddel is készíthetünk végrendeletet. Ehhez is szükségünk lesz két tanúra, akik nem lehetnek azonosak az örökösökkel. A dokumentum tartalmát nekik nem kell ismerniük.

A közjegyzővel íratott végrendelet közokirat. Tanú nem kell hozzá. A közjegyző megőrzi a dokumentumot, és az örökhagyó halálakor értesíti az örökösöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!