Hírek

2007.03.01. 17:13

Betiltanák a fiktív email-fiókokat

Az e-mailezést is korlátozhatják a jövőben a terror elleni harc jegyében

BAMA

Németország 2009-től betiltaná a fiktív, nem valós adatokkal létrehozott elektronikus postafiókokat. A törvénytervezet szerint a jövőben ellenőriznék, hogy csak valós személyes adatok megadásával lehessen az országban e-mail címet létrehozni.

Az elektronikus levelezés szigorúbb szabályozása a német jogalkotók szerint megkönnyítené a rendőrség számára a terrorista akciók felderítését. A bűnözői csoportok ugyanis gyakran kommunikálnak e-mailen keresztül, kihasználva az ingyenes levelezőrendszerek névtelenségét.

„A Németországon vagy az unión kívüli elektronikus hírközlési szolgáltatókkal nem lehetne betartatni olyan szabályozást, amely például személyi igazolvánnyal történő azonosításhoz kötné az elektronikus postafiókok létesítését” – válaszolta érdeklődésünkre Ormós Zoltán internetjogász. A szakértő szerint anélkül nem lehet visszaszorítani az anonim e-mail címek használatát, hogy ne korlátoznák az európai internetforgalmat.

Például úgy, mint Kínában, ahol a „Nagy Kínai Tűzfal” megakadályozza, hogy az internetezők külföldi weboldalakat látogassanak. Ormós Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben sűrűsödnének és komolyodnának a terrortámadások Európában, a távolabbi jövőben a kínai példához hasonlóan az uniós országokban is korlátozzák az internethasználat szabadságát.

Márciusban fogadták el az uniós tagállamok a távközlési adatok megőrzéséről szóló direktívát. A szolgáltatóknak minimum hat hónapig, de legfeljebb két évig meg kell őrizniük a vezetékes és mobilhívások jegyzékét. Ez egyebek között arról szól, hogy mikor, és kit hívott a telefonáló, mennyi ideig beszélt, kinek írt sms-t. Nyilván kell tartani az például azt is, hogy melyik számítógépről csatlakozott az előfizető a világhálóhoz. Szükség esetén a szolgáltatók kötelesek átnyújtani az adatokat a nyomozó hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!