Hírek

2007.03.22. 18:16

Csúcstalálkozó a dácsában

Igencsak figyelmes fogadtatásban részesítette az orosz elnök Gyurcsány Ferencet Moszkvában. A találkozón minden előzetes cáfolat dacára szóba kerültek az energiaügyek és a tervezett gázvezetékek is.

BAMA

Kellemes környezetben, magánrezidenciáján, Moszkva melletti dácsájában fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt. A volt KGB-s orosz elnöktől ritka kedves gesztus elsősorban azt volt hivatott jelképezni, hogy a koszovói konfliktus miatt az ezredfordulón lehűlt orosz-magyar viszony immár újra barátinak mondható.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Putyin elnök szerint a Gyurcsány Ferenccel kötött megállapodások mind teljesültek
[/caption]Habár Gyurcsány Ferenc előzetesen cáfolta, a találkozó végén elhangzott nyilatkozatok tanúsága szerint az energiaügyek – elsősorban a gázvezetékek ügye – azért csak szóba került. Moszkvát ugyan túlzottan nem aggasztja az Európai Unión (és Magyarországon) belül kialakult vita a Nabucco vagy a Kék Áramlat ügyében, a témában azért még sok a lezáratlan kérdés. Elsősorban annak kapcsán, hogy végül is a Mol, a magyar energetikai óriás részt vesz-e és ha igen milyen mértékben a Kék Áramlat meghosszabbításában Ausztriáig. Részben ennek is függvénye, hogy a tervezett vezeték nyomvonala keresztülhaladjon Magyarországon, illetve, hogy nálunk épüljön meg az a gigantikus gáztározó, amelyért egyébként a németek is keményen lobbiznak. Természetesen a Gazpromnak nem csak Magyarországot (illetve a Mol-t) kell megnyernie a Kék Áramlat tervéhez: a sikerhez szükséges lenne a Nabucco megépítésében egyébként szintén érdekelt Bulgáriát, Romániát és Törökországot is a támogatók között tudnia.

Egyelőre a magyar pozíciók minden tekintetben jók. Vlagyimir Putyin úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenccel létrejött megállapodásai közül minden teljesült. Az orosz politikus kiemelte a magyar export tavalyi bővülését az előző évhez képest, és rámutatott a híradástechnikai eszközök exportjában bekövetkezett fantasztikus növekedésre: az érték 23-szorosára emelkedett. A magyar export Oroszország felé tavaly 71 százalékkal növekedett a tavalyelőttihez képest, kis híján elérve a kétmilliárd dollárt. A mérleg másik oldalán az importszámlát tovább drágították a magas energiaárak: így a behozatal 27 százalékkal növekedett, megközelítve a 6,2 milliárd dollárt.

Vlagyimir Putyin szerint az energiaipari kapcsolatok is jól alakulnak. Visszaemlékezett, hogy Gyurcsány Ferenc két éve az olajszállításokban keletkezett zavarokra panaszkodott, a problémát akkor a vezetésétől megfosztott Yukos olajcég exportjának kiesése okozta. Az idei, Belorussziával, pontosabban annak diktátorával, Alekszandr Lukasenkóval váltott csörtét nem említette az orosz elnök, pedig januárban napokon keresztül álltak a Magyarországra (is) szánt kőolajszállítmányok.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után örömét fejezte ki, hogy az orosz elnök nem bánja a felfutó magyar exportot. A magyar miniszterelnök szerint azonban a magyar exportnak még van hová fejlődnie. A szocialista politikus utalt arra is, hogy a látványosan fejlődő exporton túl, már a beruházási együttműködésekről tárgyal a két fél elsősorban az élelmiszer-, a filmipar, a lakásépítés és a logisztika területén.

Versenytársak: Nabucco és a Kék áramlat

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH több éves előkészületek után 2004. június 24-én jött létre, az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz és a török Botas egyenlő arányú tulajdonaként. A cél: egy 3300 kilométeres gázvezeték építése Törökországból a Bécs melletti Baumgartenig. A beruházás költségét 5 milliárd euróban határozták meg. A vezeték 31 milliárd köbméter gázt juttathatna évente Európába. Magyarország ma az időjárástól függően évente 12-14 milliárd köbméter gázt használ, Európa 502 milliárdot. A tervek szerint elsősorban Azerbajdzsánból és Iránból importálnának gázt, a vezeték megépítését 2012-ra tervezik. A projektet 70 százalékában az EBRD az Európai fejlesztési Bank fizetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!