Hírek

2007.03.12. 06:59

Dorka Berlinben hódít

Megalapozta németországi filmes karrierjét a Berlinben élő színésznő, Gryllus Dorka. Immár nem bánja, hogy három éve magánéleti válsága elől külföldre költözött.

Csontos Tibor

Az idei Berlini Filmfesztivál bemutatói után Gryllus Dorkáról is áradoztak a német lapok. A már évek óta Berlinben élő magyar színésznő ugyanis szerepet kapott a fesztivál egyik sikerfilmjének bizonyult alkotásában, az Irina Palm című produkcióban. A szexshopban dolgozó Luisa nevű alkalmazottat játssza. Érdekesség, hogy a filmbeli szereplő neve a színésznő ötlete volt: barátnőjével, Ónodi Eszterrel ugyanis rendre Lujzának hívták egymást – Blaha Lujza után szabadon –, innen jött az ötlet, hogy az Irina Palmban is így nevezzék.

Gryllus Dorka 2005-ben részt vett a Berlinale Shooting Star programjában, ahol az európai filmművészet fiatal tehetségeit mutatják be rendezőknek, producereknek. Korábban Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter képviselte Magyarországot, az idén debreceni színész, Nagy Péter vitte el az ifjú magyar filmművészek hírét a Lora című film főszereplőjeként. A Shooting Star bejött Gryllus Dorkának, hiszen akkori találkozásai egyikének köszönheti legújabb német szerepét. Az ott bemutatott anyag alapján hívták szereplőválogatásra, s elnyerte az Irina Palm rendezőjének, Sam Garbarskinak a tetszését. A filmet, amelyet Angliában, Luxemburgban és Németországban forgattak, talán a magyar mozik is vetítik majd.

Gryllus Dorka

Született: 1972. december 26.

Pályafutás: Csíky Gergely Színház, Budaörsi Játékszín

Fontosabb színházi szerepek: Don Juan, Kabaré, A nő kilencszer, Vagina Monológok

Fontosabb filmek: Dallas Pashamende, Mix, A harag napja, Irina Palm

Gryllus Dorka alakítása nagy visszhangot kapott a film kritikáiban, dícsérték humorát, a poéndús figura megteremtésének finomságait. A filmítészek már korábban is rokonszenveztek vele, kedvezően fogadták két tévéfilmjét is, az egyikben török, a másikban orosz lányt játszott, és azt a sorozatot, melynek minden részében feltűnt egy magyar grófnő szerepében. Az Irina Palm is azt bizonyítja, hogy a magyar színésznő megalapozta németországi karrierjét, de azért, mint mondta, nem szeretne örökre a német fővárosban maradni.

Igaz, hogy az idei Magyar Filmszemle egyetlen produkciójában sem szerepelt, pedig nosztalgiázhatott volna, hiszen két éve a legjobb nő alakítás díját nyerte el. Annak ellenére, hogy ideje nagyobbik részét Berlinben tölti, bízik a színésznő bízik abban, hogy a magyar rendezők még nem felejtették el. Szeretne kétlaki színészi életet élni és minél jobb feladataokat elvállalni. Ma már nem fontos, hogy annak idején magánéleti válsága miatt ment Németországba, ahol, mint fogalmazott, nyugodtabban él, hiszen kevesebben ismerik, nem téma a magánélete és csak a színészi feladatokra kell figyelnie.

Pályafutás: Csíky Gergely Színház, Budaörsi Játékszín

Fontosabb színházi szerepek: Don Juan, Kabaré, A nő kilencszer, Vagina Monológok

Fontosabb filmek: Dallas Pashamende, Mix, A harag napja, Irina Palm

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!