Hírek

2007.03.11. 15:00

Erdélybe repül Sólyom

Beárnyékolja az ünnepet Sólyom László példátlan döntése, s egy újabb közjogi vita, amit az váltott ki, hogy a köztársasági elnök Erdélyben tartózkodik a március 15-i zászlófelvonás idején.

Csák Elemér

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke szerint nem lehet politikai, vagy más jellegű presztízsvita tárgya, hogy ki helyettesítse Sólyom László köztársasági elnököt a március 15-i a Kossuth téri zászlófelvonáson. A házelnök közleményében úgy fogalmaz: a nemzeti ünnep méltóságteljes megünneplése, az állampolgárok és a nemzet tagjainak békés hangulata mindennél fontosabb számára, ezért ebben az értelmezési vitában a továbbiakban nem kíván részt venni.

Sólyom László az ünnepségek kezdetén nem hivatalos magánlátogatáson Románában lesz, emiatt az államfő, a házelnök és a miniszterelnök protokollosztálya között a hét végén némi zavart okozott, hogy ki helyettesítse őt a Kossuth Lajos-téri zászlófelvonáson.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályának vezetője a Magyar Rádiónak hangsúlyozta: Sólyom László már hónapokkal ezelőtt elhatározta, hogy ezt a március 15-ét részben Erdélyben fogja ünnepelni. Véleménye szerint a látogatás gesztus, és annak szól, hogy Románia európai uniós teljes jogú taggá vált. Másfelől a hivatalvezető úgy fogalmazott:  „ha az államfő ezt az ünnepet választja arra, hogy egy határon túli magyar közösséggel ünnepeljen együtt, akkor ez nem kíván különösebb magyarázatot”. Hozzátette: a köztársasági elnök a kora délutáni állami kitüntetés átadásokra már Budapestre érkezik és Budapesten folytatja az ünnepi eseményeken való részvételt, így ott lesz este a Művészetek Palotájában is, amikor az állami ünnepség zajlik.

Ami a házelnök nyilatkozatát illeti, Kumin szerint nem lehet jogi kérdésről beszélni, mert nincs ezzel kapcsolatos jogszabály. Vagyis a Köztársasági Elnöki Hivatal szerint protokolláris ügyről van szó, s tulajdonképpen csak „félreértés történt a hivatalok között”. Hangsúlyozta: Sólyom László szándéka szerint nem volt olyan fajta helyettesítési szándék kinyilvánítás, mint ami a  híradásokba bekerült. ( A kormányszóvivői iroda szombaton közölte: a Köztársasági Elnöki Hivatal jelezte Sólyom László kérését, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vállalta a helyettesítést).

Nem tudni mi állhat a háttérben

Budai Bernadett szerint nem lehet tudni, hogy mi állhat a háttérben, de Sólyom László döntése „szerencsétlen és érthetetlen lépés. Éppen egy államfőnek kéne azt demonstrálni az emberek felé, hogy igen, ő is részt vesz ezen az ünnepen, ő is odamegy, hiszen tudjuk, hogy számszerűségében sok ember volt az, aki azt mondja, hogy valószínűleg ezen az ünnepen nem fog részt venni. Tehát érthetetlen épp annak az államfőnek a távolmaradása, aki maga is hangoztatta, hogy egy egész nemzetet kíván szimbolizálni. „Itt hangsúlyozottan nem beszédet kéne mondania, hanem csak a jelenlétével kéne demonstrálni azt, hogy egy nemzeti ünnepről van szó, ráadásul egy olyan nemzeti ünnepről, amit már igazán megtépáztak a megelőző események” – tette hozzá az elemző, aki azt gyanítja, hogy Sólyom László saját döntéséről van szó, ezért jó lenne, ha maga adna magyarázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!