Hírek

2007.03.16. 10:08

Fenyő lélekben még tini

A napokban ünnepelte hatvanadik születésnapját a magyar rock and roll kiemelkedő képviselője, Fenyő Miklós. Pályájának relikviáiból kiállítás nyílt a József Attila Színház előcsarnokában.

BAMA

Milyen érzés volt tárlaton látni a saját életét?

– Borzasztó furcsa és persze nagyon jó. Megható, hogy így
megbecsülnek, s azt hiszem, ezt a tényt eddigi pályám talán legfontosabb
mozgatórugójának is mondhatom. A vitrinekben ott vannak a díjaim, az arany- és a platinalemezek, de a legfontosabb mégis az az öröm, amit a
közönség és én az elmúlt negyven évben egymásnak kölcsönösen szereztünk.

Mi a sikere titka?

– Ha egy szóban kell ezt megfogalmazni, akkor talán a „hitelesség” a kulcsszó. Azt nem lehet csak úgy eltervezni, hogy valaki felmegy a színpadra, ésmindenki elhiszi majd neki, hogy amit csinál, szívből jön. A közönség szavaz. Nálam az idő és a munka eredménye, hogy a dalaim és az egyéniségem összhangba került.

Amikor 1967-ben megalapította a Hungária együttest, gondolta volna, hogy a rock and roll az időben és a zenében idáig repíti?

– Sok minden járt akkoriban a fejemben, de távlatos céljaim
nem igazán voltak. Valójában fogalmam sem volt, mi fog ebből az egészből kisülni. Szinte még gyerekfejjel habzsoltam az élményeket, az impulzusokat, s azt játszottam, amiben a legtöbb örömöm leltem. Ha van a pályámnak valamiféle vezérfonala, akkor ez az örömzenélés szándéka. A magam dalait játszom és éneklem, s szerintem ez a legtöbb, amit egy előadó kívánhat.

Most, hatvanévesen készít majd valamiféle számvetést?

– Nem szoktam ilyesmikkel foglalkozni. Lehet, hogy egy kívülálló számára az én zenei pályámban vannak jól körülhatárolható szakaszok, de én ezt nem így éltem meg. Számomra az elmúlt negyven év egyetlen nagy zenei folyam, amelyben minden mindennel összefügg.

Vannak még elérendő céljai?

– Az élet mindig hoz újdonságokat, s ha valamelyikben elegendő kihívás van, akkor azt felvállalom. De nem hiszek az előre kitervelt programokban.

nyílt a József Attila Színház előcsarnokában. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!