Hírek

2007.03.15. 21:32

Gyurcsány: Összetartozunk

miniszterelnök tegezve szólította meg hallgatóságát, akik hangos ovációval fogadták a papír nélkül beszélő kormányfőt.

BAMA

„Összetartozunk” – kezdte el ünnepi beszédét tegnap este Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában. A miniszterelnök tegezve szólította meg hallgatóságát, akik hangos ovációval fogadták a papír nélkül beszélő kormányfőt.

„Legyél férfi, vagy nő, rakoncátlan ifjú diák, vagy életét összegző aggastyán” – sorolta az összetartozókat Gyurcsány. A kormányfő szerint nincs különbség anyagi helyzet, vagy a között, hogy határon túli vagy anyaországbeli magyar-e valaki. Összetartozunk akkor is, ha valaki keresztény, zsidó, vagy ateista, a hagyományos férfi-női kapcsolatokban él, vagy homoszexuális. Sőt még a tankcsapdások és a Katona Klári rajongók is összetartoznak, csakúgy, mint a kormányellenes tüntetők, és a kabinettel szimpatizálók is.

„Elnézést kérek, hogy nem szokványos ünnepi beszédet mondok – mondta komoran a miniszterelnök. – Sok minden történt ma, ami felkavaró és elgondolkodtató, bizonytalan válaszkísérletei vannak, de inkább nem beszélek az eseményekről” – jelentette ki Gyurcsány.

„1848 kereszténység felvételét övező korszak legjelentősebb változása Magyarországon” – méltatta a forradalmat és szabadságharcot Gyurcsány. A miniszterelnök szerint azonban a forradalmi változások nem az utcai eseményeknek köszönhetően történtek, mivel már március 15-én reggel elindultak Pozsonyba a reform országgyűlés követei követeléseikkel, s ezután alakultak meg az első független magyar felelős kormány. „Ki volt a jobb hazafi? Batthyány, vagy Petőfi? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Petőfi a forradalom után pár héttel már ellenzékinek számított, de ma már mindketten megkérdőjelezhetetlen tekintélyek, s mindketten a vérüket adták a hazáért. „Tudták, hogy a haza mi valamennyien vagyunk, ez a hazafiság első parancsa – hangoztatta Gyurcsány. – A haza mi magunk vagyunk, nem én, hanem mindannyian” – mondta a kormányfő. A miniszterelnök végül a Kossuth nóta szavaival búcsúzott: „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!