Hírek

2007.03.07. 06:14

Hazai bérük tripláját kapják

Átlagosan 150 euróval kevesebbet kapnak a magyarok a határ túloldalán, mint osztrák kollégáik – ám még így is megéri dolgozni.

Joób Kristóf

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az összes magyar megkérdezett 59 százalékának sikerült Burgenlandban eredeti végzettségének megfelelő munkát találnia
[/caption]Osztrák kollégája fizetésének átlagosan 80 százalékát kapja meg egy magyar munkavállaló, ha Burgenlandba jár át legálisan dolgozni. Jövedelme azonban még így is közel háromszorosa annak, amit idehaza kapna egy hasonló képzettséget igénylő állásban – derül ki az IFES bécsi szociológiai kutatóintézet friss tanulmányából. E két körülmény miatt túl nagy veszélyt jelentene az osztrák munkavállalókra, ha feloldanák a 2004-ben csatlakozott tagállamokkal szemben az átmeneti korlátozásokat – állítja Norbert Hofer, a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) képviselője.

A most közzétett tanulmány ellentmond Matin Bartenstein (ÖVP) munkaügyi miniszter korábbi kijelentésének, amely szerint a tíz új tagállamból érkezők a hazaiakkal azonos bért kapnak, így nem jelentenek veszélyes konkurenciát. A Burgenlandban dolgozó magyarokkal gyakran kollektív szerződést köt alkalmazójuk, egy magyar szakmunkás átlagosan mégis csak 1080 eurót keres a határ túloldalán, ez jócskán elmarad osztrák kollégája 1340 eurójához képest. Legtöbbjük valamelyik nyugati megyéből ingázik naponta, és nem akar Ausztriába költözni.

Az ottani állással különböző szociális juttatások is együtt járnak, annak ellenére, hogy a munkavállaló családja Magyarországon él. Ezek a juttatások egy kétgyerekes család esetében többet tesznek ki, mint a magyarországi átlagjövedelem – hívja fel a figyelmet az APA osztrák hírügynökség.

A burgenlandi munkavállalás messze legfontosabb motivációjaként a magasabb jövedelmet emelték ki a megkérdezett magyarok. A mintában szereplők 25 százaléka a jobb munkakörülményeknek, 23 százaléka pedig az állás nagyobb biztonságának is nagy jelentőséget tulajdonít. Az összes magyar megkérdezett 59 százalékának sikerült Burgenlandban eredeti végzettségének megfelelő munkát találnia. Különösen kevesen dolgoznak tanult szakmájuknak megfelelő állásban a mezőgazdaságban, a közlekedésben és a hírközlésben. A magasabban kvalifikáltak közül sokan időlegesen a jobb kereset reményében alacsonyabb végzettséget igénylő munkát is elvállalnak.

Jöhetnek, mehetnek

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kívánságának megfelelően összesen 800 fémipari szakmunkás mehet az új tagállamokból az idén Ausztriába dolgozni. Az Alfred Gusenbauer (SPÖ) kancellár és Wilhelm Molterer (ÖVP) alkancellár közötti alku értelmében külföldi munkaerő behozatalára csak akkor kerülhet sor, ha a megemelt „mobilitási prémium” fejében sem hajlandók osztrák dolgozók elfogadni az adott állást.

A munkába és az onnan hazajutással összesen két óránál többet töltőknek járó mobilitási prémium konkrét összegéről még tárgyalnak a nagykoalíciós partnerek. A szociáldemokraták csak úgy adták beleegyezésüket, hogy a 800 kelet-közép-európai dolgozó legfeljebb 50 hétre kaphat munkavállalási engedélyt. Ezenfelül minden évben újra kell fogalmazni a hazai szakmunkaerő-igényt a cégek bejelentései alapján, amelyek segítségével alakítja az osztrák munkahivatal (AMS) a rövid távú képzési keretszámokat.

A munkába és az onnan hazajutással összesen két óránál többet töltőknek járó mobilitási prémium konkrét összegéről még tárgyalnak a nagykoalíciós partnerek. A szociáldemokraták csak úgy adták beleegyezésüket, hogy a 800 kelet-közép-európai dolgozó legfeljebb 50 hétre kaphat munkavállalási engedélyt. Ezenfelül minden évben újra kell fogalmazni a hazai szakmunkaerő-igényt a cégek bejelentései alapján, amelyek segítségével alakítja az osztrák munkahivatal (AMS) a rövid távú képzési keretszámokat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!