Hírek

2007.03.05. 18:08

Hölgyek előnyben?

Egyenes arányosság van a népszerűség és a hölgyek között a politikában? A Szonda Ipsos adatai alapján hónapok óta három nőnek a legmagasabb a népszerűségi indexe.

Éber Sándor

Három hölgy bérelte ki az utóbbi hónapokban a legnépszerűbb politikusnak járó első három helyet a Szonda Ipsos felmérésében. Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke hónapok óta birtokolja az első helyet a ranglistán, míg az MDF elnöke és a külügyminiszter is általában előkelőbb helyen szerepel, mint az államfő, Sólyom László.

A köztársasági elnökök korábban a legnépszerűbbek voltak, Sólyom László azonban a februári adatok alapján csak a negyedik. Az államfő népszerűségi mutatója 46 százalék – enynire alacsony még sohasem volt, mint az elmúlt hónapokban. „A népszerűséget elemző felmérésekben azok szerepelnek jól, akiket a mások politikai oldalnál a legkevésbé utasítanak el, nem kell túlértékelni az adatok jelentőségét” – mondta lapunknak Gyulai Attila.

A Political Capital kutatási igazgatója szerint Szili Katalin az ellenzék hívei közül a legelfogadhatóbb szocialistának számít. A házelnök az MSZP-ben a belső ellenzékhez tartozik, hangoztatja kereszténységét, s a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál is pártjától eltérő véleményt fogalmazott meg. Dávid Ibolya az MDF elnökeként a két legnagyobb párttal szemben határozza meg magát, de az Orbán-kormány idején is magas volt a népszerűsége. A külügyi tárca vezetése jelenleg kevésbé konfrontatív a megszorítások és a reformok idején, mint a többi minisztériumé – vélekedik Gyulai Attila.

„A női szavazók általában nehezebben viselik a politikai konfliktusokat, jobban kedvelik a kompromisszumokra törekvést” – mondta lapunknak Karácsony Gergely. A Medián kutatásvezetője szerint az igazán konfliktussal járó pozíciókat férfiak látják el Magyarországon. Így szimpatikusabbnak tűnhetnek azok a hölgyek, akik inkább reprezentatív szerepet látnak el, mint Szili Katalin. Göncz Kingát talán azért is utasítják el kevesebben, mivel kevésbé látványos és ismert munkássága, a külügyi tárcának azonban mégis van presztízse.

A népszerűségi indexen előkelő helyen állók inkább tisztségeik tekintélyének köszönhetik népszerűségüket, melyeket kevesebb konfliktus is jellemez, miközben 2002 óta egyre jelentősebb a szembenállás a pártok között – hangoztatta Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a mindig népszerűnek számító államfői címen kívül a házelnöki, vagy a látótéren kívüli külügyminiszteri posztnak is megvan a maga tekintélye, és kevesebb konfrontációval járnak.

Göncz Kinga magas elismertségében, édesapjának, Göncz Árpádnak is szerepe lehet. Kiszelly Zoltán szerint Dávid Ibolya olyan színben tűnik fel, mint aki minden irányban nyitott. Az MDF elnöke így a szavazók számára kiegyenlítő, békítő szerepkörben tetszeleghet. Női politikusok lehetnek sokkal népszerűtlenebbek is, mint azt a sokkal több konfliktusos helyzetben szereplő, szocialista Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó szereplése is mutat.

Még mindig mélyponton a politikusok megítélése

A politikusok népszerűségi indexe még mindig mélyponton van, de korábbi hónapokhoz képest már nem romlott tovább a megítélésük. „Az embereknek egyre nagyobb a csalódottsága abban, hogy a rendszerváltás nem azt hozta meg, amit korábban vártak tőle” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint az is hozzájárul a népszerűtlenséghez, hogy a közélet nem kínál megoldási lehetőségeket a választók mindennapi gondjaira. A Szonda Ipsos és a Medián adatai alapján is az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos áll az utolsó helyen. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor az élmezőnyhöz közel, míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hátsó régióhoz áll közelebb. Karácsony Gergely szerint Sólyom László népszerűségi indexe azért alacsonyabb elődeinél, mivel az államfő sokkal nagyobb szerepet vállal a konfliktusokban.

A politológus szerint az is hozzájárul a népszerűtlenséghez, hogy a közélet nem kínál megoldási lehetőségeket a választók mindennapi gondjaira. A Szonda Ipsos és a Medián adatai alapján is az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos áll az utolsó helyen. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor az élmezőnyhöz közel, míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hátsó régióhoz áll közelebb. Karácsony Gergely szerint Sólyom László népszerűségi indexe azért alacsonyabb elődeinél, mivel az államfő sokkal nagyobb szerepet vállal a konfliktusokban. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!