Hírek

2007.03.06. 19:07

Indokolt esetben lehet visszatartani a szabadságot

Kedden elkezdte az Országgyűlés az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítását célzó javaslat általános vitáját. A javaslat egyik fő eleme, hogy megváltoztatná a szabadságok kiadási gyakorlatát, s ezzel az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi döntéséhez igazítaná a jogszabályt.

Z. H.

Mint korábban beszámoltunk róla, a taláros testület február elején megállapította, hogy alkotmányellenes az a szabályozás, mely szerint a tárgyévet követő év június 30-áig, kollektív szerződés esetén december 31-éig is el lehet tolni a szabadságok kiadását. Az Ab úgy ítélte meg, hogy a vállalat gazdasági érdeke nem lehet erősebb a pihenéshez való alkotmányos alapjognál. A határozat szerint március 31-éig ki kellett volna adni a tavalyról megmaradt szabadságokat, hacsak az Országgyűlés nem módosítja addig a jogszabályt. A parlament előtt lévő törvénytervezet az idei évre ennél engedékenyebb rendelkezést tartalmaz. Eszerint a tavalyról megmaradt szabadságot 2007. december 31-ig lehetne kiadni.

Az idei évi szabadságnapokra viszont sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznának. Legfeljebb a rendes szabadság egynegyedét lehetne a jövő évre áttolni, még akkor is, ha a pihenőnapok visszatartását kivételes gazdasági érdekkel indokolja a munkáltató. A törvénymódosítás szerint legkésőbb jövő év március 31-ig, kollektív szerződés esetén pedig június 30-ig ki kell adni az idei szabadság visszatartott egynegyedét is. A törvényjavaslat azt is leszögezi: a rossz munkaszervezés nem lehet ok arra, hogy egy cég ne adja ki a dolgozóit megillető pihenőnapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!